logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Blocket i Lund

   Byggnader | Vård och stöd

Blocket

Lundahorisontens kanske mest framträdande byggnad, Universitetssjukhusets Blocket, syns väl för lundabesökaren redan från Öresundsbron eller i E6ans förlängning från Glumslövs backar söder om Helsingborg. Utsikten över Lund med omnejd är lika milsvid med taket ovanför tolfte och översta våningen 55 meter upp och 119 meter över Öresund.

Blocket

Sedan 1100-talet har det bedrivits sjukhusverksamhet i olika former i Lund, men formellt grundades Lasarettet i Lund den 24 augusti 1768 under namnet ”Malmö Läns och Kongl. Carolinska Academiens Lazarettsinrättning i Lund”. Sjukhusområdet har kontinuerligt expanderat norrut med utgångspunkt från den Kirurgiska klinik som Helgo Zettervall skapade 1868. Varje decennium upprättades nya byggnader och i slutet av 1930-talet behövde ett större markområde avsättas och planeras för sjukhusverksamhet.

Blockets historia börjar 1944 då en generalplan för lasarettsområdet upprättas med kliniker och gemensamma funktioner skulle samlas centralt i det sjukhusområde som planerades. Ett förslag med sex våningar antogs av Malmöhus läns landsting 1945. Nästkommande sex år användes till att förvärva marken och planera både bygge och användning.

Under planeringsarbetet ökade behovet av vårdplatser och man såg ytterligare möjligheter och vinster med att samla vården på en och samma plats. Universitetet kom också att förlägga ytterligare utbildning och forskning till Blocket under 1960-talet. Detta sammantaget gjorde att Blockets storlek växte och det finns en berättelse om att när det slutgiltiga förslaget presenteras för landstingsledningen i form av en modell över Lund med den nya byggnaden på sin plats, så utbrast ett av landstingsråden att ”modellen av Blocket är i fel skala!” Men det var den inte. Opinion bildades mot höjden på byggnaden och ett par våningar togs bort, men då takhöjden var för låg för operationsutrustning och annan medicinsk utrustning, kom höjden likväl att bli densamma.

Blocket

Byggnaden uppfördes i etapper. Den första etappen omfattade norra byggnaden (AB-blocket) uppfördes 1956–1959. Nästa etapp omfattade E-flygeln med laboratorieverksamhet i öster, som uppfördes 1962–1964 och CD-blocket uppfördes som tredje etapp 1964–1967. Blocket invigdes i september 1968 lagom till lasarettets 200-årsdag av statsminister Tage Erlander och i början av 1970 var verksamheten helt i gång. Då fanns inte mindre än 4000 rum tillgängliga för vård och byggkostnaden uppgick till 235 miljoner kronor (ca 2,3–2,5 miljarder kronor i 2021 års penningvärde). De jordmassor som schaktades ut kom att bilda Sankt Hans backar. Byggnationen skedde med hjälp av prefabricerade delar som transporterades löpande till bygget, vilket gjorde att man kunde bygga fasaden på 200 dagar.

När bygget stod klart kom det för många att bli en symbol för framsteg och framtidstro. Blocket har kontinuerligt byggts ut och anpassats efter tidens behov. Entréstrukturen tillkom 1986, den nya akuten 2002 och helikopterplattan 2004. På 1980-talet fanns större parabolantenner på taket för att försörja kabelnätet i Lund med TV. Sedan de togs bort ser vi årligen i juletid granen pryda dess tak i stället.

Text: Björn Gisbertz, foto: Kristoffer Lindblad


Utanför Blocket finns byster av fem personer som betytt mycket för sjukhusverksamheten i Lund. Fyra medicinare Elis Essen-Möller, Karl Petrén, Seved Ribbing, Sven Ingvar samt politikern Torsten Andrée.

Läs mer
Gamla kirurgen
Livets museum (Valvet)

  Senast uppdaterad 11 december, 2023 av Ingrid André
  Publicerad 27 februari, 2022 av Ingrid André