logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Val att minnas

   Lundabor berättar

Stortorget 6 sept 2022, fem dagar före valet.

Tolv valkvällar och nätter blev det under mina nästan 40 år som reporter på Sydsvenskan.

Jag sitter på Domkyrkoforums kafé och pratar valminnen med Bengt Åke Leijon, tidigare statistikchef i Lunds kommun.

Han handplockades vid valet 1976 av den tidigare valnämndsordföranden och lagmannen Sven Klemendz för att hålla koll på valsiffrorna, göra prognoser och serva politikerna som var angelägna att få besked om resultatet.

—Jo, nog ringde politikerna under valkvällen. Efter tio distrikt kunde jag göra försiktiga prognoser. En som var angelägen att få veta var Per-Håkan Ohlsson, tidigare bland annat moderat ordförande i kommunfullmäktige, berättar Bengt Åke Leijon.

Angelägna var också vi på tidningarna. Valresultatet skulle med i måndagstidningen. Innan det gick att följa sammanräkningen via datorn häckade vi i gamla Tingshuset där valnämnden satt och fick in valdistriktens resultat.

Valet 1979 var riktigt jämnt. På valnatten utropades vänsterblocket som segrare. Lund hade då haft borgerlig majoritet under lång tid.

Jag hade arbetat och kom hem vid tvåtiden på natten. Det var en ljum septembernatt. Jag satte mig i trädgården och lyssnade på radion.

— Detta är historiskt, jublade Thomas Schlyter, tidigare politiker för Vänsterpartiet.

Det gick några dagar och det visade sig vara en felräkning. Den borgerliga majoriteten behöll sitt maktinnehav. Sverker Oredsson (fp), Lennart Ryde (m) och Nils Arne Andersson (c) tog plats som kommunalråd i Rådhuset.

— Det var på håret. Det skiljde tio röster, minns Bengt Åke Leijon.

Vänsterblocket fick vänta. Men senare har det blivit maktskifte vid varje val.

Klostergatan, enkelriktad idag.

Under 1980-och 1990-talen märktes valresultatet genom att man ändrade körriktning på Klostergatan efter varje val.

Det var en tid med mycket bråk om trafiken. Handelsföreningen ville ha parkeringar vid sina butiker och tryckte på. Stöd hade man främst från de borgerliga partierna. Gatu- och trafiknämndens ordförande Lars Åström (s) fick utstå en del spe från köpmännen när det var vänstermajoritet.

Efter några val slutade man att ändra trafiken på Klostergatan.

Jämna val har det varit många gånger. När tingsrätten renoverades fick onsdagsräkningen flytta till f.d. Internationella vid Dag Hammarskjölds väg.

Onsdagen efter ett val räknas sena förtidsröster och utlandsrösterna. Bengt Åke Leijon var på plats och höll koll på siffrorna. Framåt kvällen reagerade han.

— Det kan ha svängt.

Han kastade sig på cykeln (och jag efter) för att mata in siffrorna i sin dator i tjänsterummet i Stadshuset på Kyrkogatan.

Jag kan ännu (2022) för mig se bilden av statistikchefen på cykel med rockskörten fladdrande genom Lundagatorna.

En stund senare ger han besked. 

— Jag glömde ju bort att Lund har två valkretsar. Valkvällens resultat står sig.

Numera, sedan valet 2018, utgör Lunds kommun bara en valkrets. Den tidigare gränsen mellan västra och östra kretsen gick i Kyrkogatan och förbi Domkyrkan.

Valförrättarnas räkning av rösterna går inte alltid på räls. Ett val, när nästan alla röster rapporterats in, saknas ett distrikt i Södra Sandby. Det var stress hos valnämnden som nu flyttat till Komvux på Gastelyckan. Och det var stress på redaktionen innan pressläggning.

Jag ringer till Gastelyckan och hör Bengt Åke Leijon skrika i en annan lur.


Blåa i stället för vita

I Södra Sandby hade man räknat blåa valsedlar i stället för vita, alltså regionval i stället för kommunval.

Det löste sig den gången också både för valnämnden och Sydsvenskan.

Lite annorlunda hinder var det valet 2010. När distrikten har räknat klart ska påsar med valsedlar till Gastelyckan för kontroll och vidare transport till Länsstyrelsen.

Kor – ett valhinder
Vid midnatt hade alla utom Torna Hällestad kommit. Bilen med valpåsarna kunde inte komma fram. Det var kor på vägen.

Till uppgiften för en valreporter hör också att åka runt till valvakorna. 2002 kom jag till moderaternas vaka på CC house. Sällan har det varit så bistra miner som när vallokalsundersökningen visades på teve strax efter klockan 20.

Det var året med valstugeskandalen. En moderat valarbetare hade uttalat sig rasistiskt.

— Det gillar inte lundaväljarna, kommenterade Christine Jönsson, tidigare moderat kommunalråd.

Annorlunda var det ett val när det gått bra för moderaterna och det blev borgerlig majoritet i Lund. Mitt i natten kom Lennart Ryde glatt hoppande ner för trapporna i moderaternas lokal på Stora Södergatan.

— Nu ska jag sälja ditt hus.

Han visste att jag hyrde och fortfarande hyr ett radhus av LKF. Det var borgerlig politik en period att sälja ut allmännyttans bostäder.

Jag minns en bild i Sydsvenskan från valnatten 1985 av en jublande Ebba Lyttkens (fp nu liberalerna). Bengt Westerbergeffekten hade slagit genom även i Lund.

Valet därpå var det annan stämning på den liberala valvakan.

—Hur kan man rösta så, sa en sorgsen Ebba Lyttkens.

Socialdemokraterna brukar vara mer samlade när de valvakar. Både vid vinst och förlust är det god stämning åtminstone när media kommer på besök.

Text: Ingrid Nathell, foto: IA

Kolla också: Inlåsta valurnor

  Senast uppdaterad 10 september, 2022 av Ingrid André
  Publicerad 10 september, 2022 av Ingrid André