logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Munck af Rosenschöld, Eberhard Zacharias (1775-1840), medicinprofessor, vaccinpionjär

   Profiler

Oljemålning av L. Fränkel

Eberhard var son till biskop Petrus Munck i hans äktenskap med Ulrica Eleonora Rosenblad. Muncks barn adlades och tog då namnet Munck af Rosenschöld. Eberhard utbildade sig till läkare och blev professor i teoretisk medicin i Lund. Han var framgångsrik och omtyckt i sitt yrke. Han var en ståtlig man och något av en fruntimmerskarl.

Hans morfar Eberhard Rosenblad var professor i praktisk medicin och det var hans förtjänst att Lunds första lasarett kom till 1767.  Det var bara en kammare i änkeprostinnan Muncks hus med plats för två patienter – men ändå.  Han var läkare vid Ramlösa brunn och dottersonen följde honom.

Eberhard var en studiebegåvad pojke och skrevs in vid universitetet redan som elva-åring. Han intresserade sig tidigt för medicin och fick följa med sin morfar i dennes praktik. När han var femton lade han fram en avhandling (på latin!) om reumatism. Han studerade också teologi, filosofi, antika och moderna språk. Han avlade doktorsgraden 1794 och blev professor i teoretisk medicin 1805.

Vaccinpionjär
Liksom många andra medicinare i Lund sökte sig Eberhard gärna till Köpenhamn där man hunnit längre inom forskning och utbildning inom medicin. Här hörde han om den brittiske läkaren Edward Jenners försök att vaccinera mot de fruktade smittkopporna med kokoppor. Patienten blev infekterad men bara lindrigt och fick ett skydd mot smittkoppor. Jenners publicerade sina rön 1798. Eberhard tog upp metoden och redan i maj 1801 – först i Sverige – vaccinerade han sina första patienter­, två barn till stadsläkaren i Malmö. Under 1700-talet hade Sverige haft flera utbrott av den dödliga sjukdomen.

Vid årets slut 1801 hade han vaccinerat 2000 barn och äldre. Han författade också en propagandaskrift om vaccination med kokoppor. År 1816 blev det lag att alla barn skulle vaccineras före två års ålder.

Som adlad fick Eberhard säte i riksdagen, en möjlighet som han med glädje tog sig an. Han verkade för ett sunt leverne, för reformer i folkundervisning och var en av föregångsmännen i kampen mot brännvinsmissbruket. Brännvin borde enligt honom enbart säljas på apotek.

Han hade många uppdrag och var rektor för Lunds universitet i två omgångar.


Eberhard gifte sig aldrig men hade relationer med olika kvinnor.
År 1813 dyker det upp en nio-årig flicka, Eva Eleonora Rosengren, i hushållet på Eberhards gård vid Östra Mårtensgatan. Hon noteras som tjänsteflicka men hon var dotter till professorn. Hennes mor hette Gjertrud Andersdotter och har inte kunnat spåras. Eva följde med till Ramlösa och arbetade i Eberhards hushåll. Brunnslivet blomstrade under hans ledning. Han erkände aldrig sin dotter officiellt, inte heller pigan Maria Möller som var en annan oäkta dotter. Men Eva stod som första namn i hans testamente och Maria som andra namn. Dessvärre var testamentet inte bevittnat. Eberhard dog plötsligt av hjärtslag under ett besök i Köpenhamn och Eberhards släktingar var inte sena med att klandra testamentet. De hade framgång med det och de oäkta döttrarna fick inte del av arvet. Eva flyttade till Helsingborg med sin lille son och försörjde dem med att sy och sticka. Senare hamnade de i Södertälje där sonen, en driftig man, övertog ett tryckeri och gav ut Nya Södertelge Tidni

Text: Solveig Ståhl

Läs mer
Kock, Wolfram, Eberhard Z Munck af Rosenschöld (Svenskt biografiskt lexikon. Band 26. 1987-89).
Landen, Gunvor, Adelsfröken eller piga?: förhållanden kring Eberhard Zacharias Munck af Rosenschöld, hans dotter Eva Eleonora och dotterson Peter Frithiof: en kulturhistorisk släktkrönika. 2007

  Senast uppdaterad 9 februari, 2022 av Ingrid André
  Publicerad 21 november, 2021 av Ingrid André