logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Alm, Folke (1917 – 2002), domkyrkoorganist, körledare, kompositör

   Profiler

Alm Folke

Lund är en av landets rikaste körstäder. Rötterna finns både i studentkåren och i stadens kyrkor. I Domkyrkan verkade Joseph Hedar som domkyrkokapellmästare från 1931 till sin död 1960. Hans efterträdare blev Folke Alm.

Folke Alm föddes i Karlskrona 1917. Efter studier på Musikhögskolan 1939 – 1943 blev han organist i Varbergs kyrka samt dirigent för stadens Musiksällskap. Han kom att betyda oerhört mycket för Varbergs musikälskare och gjorde flera CD-inspelningar med stadens Kammarkör även efter det att han flyttat söderut. 1964 tillträdde Folke Alm tjänsten som domkyrkoorganist i Lund, vilket snabbt innebar en vitalisering av stadens musikliv. Han blåste liv i kyrkans kör- och orkesterverksamhet, bildade nya körer (bl.a. för barn och ungdomar) och framförde de stora körverken ett efter ett. 1982 framfördes Bachs Matteuspassionen, vilket anses som en pionjärgärning. Utanför Domkyrkan ledde han bl.a. Lunds Vokalensemble under några år på 90-talet samt medverkade i en rad CD-inspelningar. Folke Alms insatser gav honom en plats i Kungliga Musikaliska Akademin 1975. 1984 utsågs han till teologie hedersdoktor. 1996 fick han Lunds kommuns kulturpris. Folke Alm avled 2002 och jordfästes i Domkyrkan. Bänkarna fylldes av musikälskare som sjöng en av hans älsklingspsalmer i stämmor.

Han begravdes på Östra kyrkogården. Varje juldag ges en konsert till Folke Alms minne i Domkyrkan. Sånggruppen Voices framför då tillsammans med en liten stråkensemble en rad julsånger. En av sångerna är skriven av Folke Alm.

Text: Ingrid Meijling Bäckman

Läs mer om Lunds körer:
Den sjungande staden: en bok om körlivet i Lund. (Gamla Lunds årsbok. 2013).

2016-03

  Senast uppdaterad 29 november, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André