logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Möller, Inez (1879-1979), pianist, Studentsångarnas ackompanjatör, grundare av Inez Möllers bostadsstiftelse.

   Profiler

Möller Inez
Inez Möller växte upp med föräldrar och syskon på Bredgatan 19, det hus som skulle komma att bli  och ännu är Vänskapens hus. Hon började spela piano redan som barn och utbildades i Köpenhamn och i Paris.

Genom sin vänskap med Alfred Berg (Fader Berg), som var Studentsångarnas dirigent, kom hon in i denna manliga värld som ackompanjatör och blev 1942 hedersledamot i Lunds studentsångförening.1909 var hon med och bildade Lunds kammarmusikförening och var från 1914 anställd i Ilmari Florell von Delwigs musikskola på Klostergatan 6.
Inez Möller var en välkänd person i Lund, aktiv i Högerpartiet och nära vän med socialpolitikern Ingeborg Westerström. Hon var en stilig högrest dam klädd i blått och bar tjusiga hattar.

En familjetragedi

1892 inträffade en tragedi som förändrade tillvaron för familjen Möller. Fadern och sonen Fredrik omkom då en häst skenade. Hästen skrämdes troligen av en tågvissla.
Nu fick Inez Möller, hennes mor och syster lämna hemmet på Bredgatan för att senare kunna återvända som hyresgäster. När modern och systern avlidit flyttade Inez Möller till Lilla Fiskaregatan 23 där hon bodde i tio år.
I början av 1930-talet fick hon ett större arv från en kusin och kunde flytta tillbaka till barndomshemmet på Bredgatan. Inez Möller byggde upp ett vackert hem med bland annat ärvda gustavianska möbler. Hon förvaltade sitt arv väl och rörde inte kapitalet.

87 år gammal föll hon i Domkyrkans krypta och skadade sig så illa att hon kom att vårdas resten av livet på Ribbingska sjukhemmet. Till detta skänkte hon 25 000 kronor till minne av sin mor.

Inez Möllers stiftelse
Medan Inez Möller bodde på sjukhemmet stals en del av hennes tillhörigheter i huset på Bredgatan. Resten lät hon sälja och de pengarna blev en grund i den stiftelse som bildades efter hennes död i juli 1979.
Hennes testamente innehöll bestämmelser om en fastighet med nedsatt hyra för behövande ålderspensionärer främst kvinnor och pauvres honteux (välbeställda som kommit på obestånd).

Inez Möllers stiftelse köpte 1984 bostadsrätter på då nybyggda gasverksområdet.1993 lät stiftelsen bygga bostäder på Svanegatan/Stora Södergatan. 2012 köptes f d Bomans cykelaffär vid Bankgatan för att där bygga nya lägenheter för stiftelsen.

Text: Ingrid Nathell

  Senast uppdaterad 29 november, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André