logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Svantesson, Helena Zymler (1924 – 2014), överlevare, barnläkare och vänsterpartist.

   Profiler

Sventesson Helena

Helena Svantesson hade ett livsöde mer dramatiskt än de flesta andra lundabor.
Hon föddes i Polen, och eftersom hon var av judisk börd var hon som ung flicka under nazisttiden så nära döden som det är möjligt.
Hon kom till förintelselägret i Auschwitz och under hela sitt liv hade hon fångnumret inbränt i handleden. Nästan hela hennes släkt dödades. Själv överlevde hon, men 1946 drabbades judarna i Polen av en ny pogrom.
Tillsammans med Jerzy Einhorn och dennes blivande hustru kunde hon ta sin tillflykt till Sverige. Där fick den lilla gruppen en läkarutbildning trots en vulgärt antisemitisk inställning hos en av Uppsalaprofessorerna, Erik Ask-Upmark.

Så småningom blev Helena Svantesson överläkare i reumatologi i Lund. Hennes mycket goda hand med sjuka barn är omvittnad.

Hon nöjde sig dock inte med att vara läkare. Genom 1973 års kommunalval kom för första gången vpk-ledamöter in i Lunds kommunfullmäktige. Helena Svantesson var en av dessa fyra. Det blev mer av konfrontation i församlingen, men Helena kunde förena principfasthet med stor charm. Hon var även landstingsledamot.

Hon blev ordförande i Rädda Barnen i Lund och kom att göra särskilt stora insatser för barn i den irakiska delen av Kurdistan. Hon startade en hjälporganisation för kurdiska barn, och i huvudstaden Erbil utvecklades ”Helena’s Center”, en verksamhet för handikappade barn. Människor på gatan och Kurdistans ledare bemötte Helena med samma tillgivenhet och respekt.   

Helena gjorde också hjälpinsatser i Centralamerika, särskilt Nicaragua.

Ytterligare en stor insats från Helena Svantessonssida var att informera i skolor och på andra håll om nazismens skändligheter. Hon hade upplevt dem på bara kroppen. Outtröttligt talade hon om 40-talsnazismen och hon varnade för alla tecken på nynazism.

Helena Svantesson blev efter hand en liten och tunn människa, men hon är en av de stora i Lunds senaste halvsekelshistoria.

Text: Sverker Oredsson

  Senast uppdaterad 2 februari, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André