logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Jonn, Maria (1855-1910), fotograf

   Profiler

Systrarna Jonn
Systrarna Jonn

Maria Jonns far var Jöns Johnsson som arrenderade Råby boställe innan han 1875 flyttade till Lund och startade en kvarnrörelse. Namnet Jonn tog hans fem barn sig på 1890-talet. Maria Jonns ena syster var fotografen Lina.

Maria hade först utbildat sig till lärarinna och från 1879 tjänstgjort i Ystad. När Lina 1890 arbetade på Alexis Brandts fotoateljé i Helsingborg kom även Maria dit och då Lina 1891 öppnade sin egen ateljé i Lund följde Maria med dit. Den 30 mars 1896 övertog Maria Linas hälft i firman sedan systern gift sig i Norge.

Efter systerns död i november samma år drev Maria firman till 1903 då Per Bagge övertog den. Därefter startade Maria en egen fotorörelse i det hus som hon 1908 låtit uppföra vid Stora Gråbrödersgatan 12.. I vindsvåningen inreddes en ateljé och i bottenvåningen en fotobutik. Där hade hon sin yngre syster Hanna till hjälpreda. Maria var en driftig företagare och öppnade filialer i både i Malmö (1905) och Arlöv (1908). Hon gifte sig inte och dog barnlös.

Liksom alla för alla fotografer runt 1900 var det porträtten som gav levebrödet men en del annat blev också fotograferat och av Marias hand finns flera fina lundabilder. Sådana kunde också säljas för att inramade hamna på väggarna i borgarhemmen.

På huset vid St Gråbrödersgatan pryds burspråkets krön av en reliefdekor med en bälgkamera med sitt skynke. På burspråkets karnisdel finns namnet Jonn inkomponerat i en växtrelief i jugendstil.

Text: Claes Wahlöö

Om huset vid St Gråbrödersgatan och om storfamiljen Jonn finns mer att läsa på Kulturportalen.

Läs mer:
Wahlöö, Claes, Fotografin och Lund. Gamla Lunds årsbok. 2002.

  Senast uppdaterad 5 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André