logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Labyrinten i Stadsparken

   Märkvärdigheter | Park och natur

En av många attraktioner i Stadsparken är den stora trädgårdslabyrinten intill Svanegatan. Strategiskt belägen nära lekplatsen och lekskulpturen Tufsen. Labyrinten mäter 17 meter i diameter och består av avenbokshäckar. Den planterades 1996.

Avenbok blir vackert bronsfärgad på hösten och fäller inte bladen förrän sen vinter.

Labyrinten där man ständigt ser barn som springer runt, skrattar och gömmer sig har formgivits av Oscar Reutersvärd, bildkonstnär och skulptör och känd för sina ”omöjliga figurer”. Han hade redan som barn ritat labyrinter med en kort nödutgång som ledde från målet tillbaka till ingången. Trädgårdslabyrinten i Sofiero slottspark, Helsingborg, är en annan av hans skapelser. Han var professor i konsthistoria vid Lunds universitet sedan 1964.

Per Friberg, professor i  landskapsarkitektur på SLU, Alnarp,  fick  år 1994 uppdraget att gestalta och förnya Stadsparken. Då ritades det in två labyrinter. Lunds landskapsarkitekt Gunvor Persson  detaljprojekterade och då blev det en labyrint med dagens placering.

De hade kontakt med Reuterswärd och köpte hans skiss.

Sydsvenskans lokalredaktör Jan Mårtensson tog upp labyrinten i en krönika om Oscar Reuterswärd efter hans död 2002: ”…. lite trist är det att han inte förverkligade ett projekt han och jag talade om när man i Stadsparken invigt en av honom konstruerad labyrint. Han borde, enades vi om, skapa en labyrint för vuxna, en som var nästan omöjlig att hitta ut ur, ungefär som den i Hampton Court utanför London. Där kunde man sedan låta de politiker irra runt som saknade förståelse för hans synpunkter. Idén tilltalade honom.”

Text: Solveig Ståhl, foto Kristoffer Lindblad

  Senast uppdaterad 31 oktober, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 31 oktober, 2020 av Ingrid André