logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Ingvar, David H. (1924 – 2000), professor

   Profiler

Foto: Sjukhusfotograferna i Lund

”Trycket var starkt. En entusiastisk medicinprofessor till pappa. Dessutom mängder av nära släktingar som var läkare”. Så förklarar latinstudenten David Ingvar varför han valde att komplettera sina betyg och söka till läkarlinjen. Men han var glad för språkkunskaperna från gymnasiet.

David Ingvar var född i Lund, utbildade sig i Lund och gjorde karriär som hjärnforskare i Lund. Han var docent i klinisk neurofysiologi och 1983 tillträde han professuren i samma ämne.

Intresset för denna specialitet fick han kanske hemifrån. Hans far Sven Ingvar blev docent i neurologi och från 1929 professor i praktisk medicin. Han var också en av tio lundaprofessorer som 1942 gav ut essäsamlingen Tidsspegel där de tog ställning mot nazismen och för demokratin.

Även på mödernet fanns hjärnforskare. David Ingvars mor som var textilhistoriker, var dotter till den kände läkaren och neuroforskaren Salomon Eberhard Henschen. Familjen var från Uppsala och morfar Salomon var professor där och senare vid Karolinska Institutet. Han var internationellt känd för sin forskning och fick flera hedersdoktorat. Han och sonen Folke, också forskare, var bland de läkare som var konsulter vid Lenins sjukbädd 1923.

David Ingvar forskade om möjligheter att kartlägga skeenden i hjärnan. Tillsammans med den danske forskaren Niels Lassen utvecklade han en teknik att mäta blodflödet i hjärnan vid olika aktiviteter och vid olika sjukdomar. Han var mycket engagerad i att ta fram metoder att tidigt diagnosticera, och på sikt behandla demenssjukdomar och skador i hjärnan. Tekniken är del av ett starkt forskningsområde vid Lunds universitet.

David Ingvar var en karismatisk personlighet och skicklig i och road av att förklara medicinska förlopp på ett språk som alla kunde förstå. Han var sålunda en av de sex lärde i Lund som ingick i det populära TV-programmet Fråga Lund som sändes åren 1961 – 81. Det ledde också till att han blev en eftersökt expert av journalister och efterfrågad föreläsare.

Han publicerade sig flitigt. I boken Tio hjärnor beskrev han mäktiga mäns sjukdomar och skador. I essäsamlingar skrev han om medvetande, minne, språk, vilja, drömmar, känslor mm.

När han år 1990 gick i pension tog hans akademiska karriär en ny riktning: han bytte fakultet och blev professor i organisationspsykologi på Handelshögskolan i Stockholm.

David Ingvar var också road av mat och innehade tallrik nr 12 i Gastronomiska Akademien där han efterträdde Evert Taube.

David Ingvar var gift med stadsbibliotekarien i Lund 1976 – 1988, Elisabet Ingvar.

Text: Solveig Ståhl

  Senast uppdaterad 2 december, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 2 december, 2019 av Ingrid André