logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Fråga Lund

   Händelser | Universitet

Sten von Friesen och Gerhard Bendz räknade med romerska siffror på svarta tavlan. David H Ingvar förklarade vänsterhänthet. Och det pratades om primitiva språk.

Det var den 25 november 1962 som sex lärda Lundaherrar deltog i det första avsnittet av det uppskattade tv-programmet Fråga Lund.

Denna första sändning spelades dock inte in i Lund utan på Baltzarsgatan Malmö.

Men sedan blev stora salen i AF-huset platsen där de lärda herrarna svarade på kluriga frågor. Några av dem var redan professorer och de övriga skulle bli.

Jan-Öjvind Swahn, etnologi, var programledare med sina tvådelade glasögon. De övriga var Gerhard Bendz, klassiska språk, Sten von Friesen, fysik, David H Ingvar, neurologi, Carl H Lindroth, entomologi och Jörgen Weibull, historia.

Fram till 18 april 1981 pågick detta populära program med höga tittarsiffror. Programmet lades ner men återkom på 80-talet med Bertil Svensson som programledare. Nu sändes från Grand Hotel.

De lärda i Lund fick sällskap av en kvinna, Bodil Jönsson. Övriga i den fasta panelen var Torbjörn Fagerström, Birger Bergh, Göran Hermerén, Arne Melander och Sven Tägil.

Fram till 1996 gjordes flera gästinhopp av kunniga Lundaakademiker.

Kändisar bjöds in för att ställa frågor och brevfrågor infördes. Bland annat Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter ställde frågor liksom Margareta och Bo Strömstedt.
Så blev det uppehåll igen till år 2000 då Gunnel Werner ledde programmet från Malmö.


2016 återkom programmet i ny form med Kristian Luuk som programledare. I panelen ingår läkaren Henrik Widegren, Jessica Abbott, evolutionsbiolog, Gunnar Wettergren, historiker, Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker och Armita Golkar, psykolog. Ulf Ellervik, professor i kemi, är med i en del program.

Den nya varianten av det klassiska programmet som sänds från Arenan i Lund har fått både ros och ris.

Det har klagats på för mycket flams och att alla de lärde inte är från Lunds universitet.
Men programformatet har hållit – något fråga Uppsala har det inte blivit.

Den som vill uppleva de ursprungliga programmen kan se dem på SVT play. Det allra första 57 år gamla programmet finns i öppet arkiv.

Text: Ingrid Nathell

2019-09

  Senast uppdaterad 4 november, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 27 september, 2019 av Ingrid André