logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Trotzig, Ulf, (1925 – 2013) konstnär

   Profiler

Ulf Trotzig gick bort 2013. Han var då 88 år gammal och hade varit verksam in i det sista. Han räknas som en av de mest framstående abstrakta konstnärerna i Sverige.

Han föddes i Föllinge, Jämtland. Familjen flyttade till Kristianstad där fadern fick tjänst som provinsialläkare och Ulf växte upp och gick i skola. Han var tidigt intresserad av måleri och åren 1946-51 utbildade han sig på Valands konstskola i Göteborg. Endre Nemes var lärare där och betydde mycket för Trotzigs konstnärliga utveckling.

Under tiden på Valands träffade han sin blivande hustru, Birgitta Kjellén, också hon från Kristianstad.  De drog ut i Europa och bodde femton år i Pari där Ulf bl. a. studerade grafik för Johnny Friedländer. På 70-talet återvände de till Sverige och slog sig ner i Lund. Men de hade tidigt skaffat ett sommarhus på Öland som också blev en fast punkt i tillvaron. Ulf hade en ateljé även där och målade hela tiden.

Hans dominerande motiv var fåglar, kvinnor och träd. Färgerna var intensiva

Han ville fånga rörelsen i naturen, blåsten som far genom trädet. Fågelintresset har han haft ända sedan pojkåren. Han har berättat att i skolan kallades han för kråkmålaren.

–       Han var en underbar målare. Man kände i hans målningar hur vinden blåste. Enbart med några streck fick han liv i fåglar. Har man sett hans målningar och hans grafik ser det så enkelt ut, men det enkla är ofta det svåra, att få liv och rörelse i målningarna. Det säger galleristen Bertil Lindqvist som lärde känna Ulf Trotzig på 80-talet och har haft flera utställningar med honom.

Ulf Trotzig var eftersökt som utställare. Han har ställt ut verk i flera europeiska länder men också i Brasilien, Indien, Japan och USA. Han är representerad på många museer världen över, däribland Nationalmuseum, Moderna museet, Göteborgs konstmuseum. Museum of Modern Art i New York, Indien Galleri i New Delhi, The Modern Museum, Kamakura i Japan. År 1960 deltog han i en vandringsutställning med svensk grafik som visades i flera amerikanska städer. När han fyllde 80 år hyllades han av VIDA Museum och Konsthall på Öland med en särskild Trotzighall. Där visades under 11 år hans verk, sista året i samarbete med hans barn. När hallen invigdes skrev VIDA museum: ”Ulf Trotzig fångar med långa penseldrag och intensiva färger naturen när den är som mest livfull.”

Ulf Trotzigs fris på Lunds central

Han har också skapat konstverk för offentlig miljö.  Det är bland annat keramiska dekorationer för Kristianstads läroverk och en 5-6 m hög skulptur, Järnträdet, som står utanför Centralsjukhuset i Kristianstad. På stationen i Lund kan besökarna beundra en nio meter lång grafisk fris på väggen. Den var ursprungligen tänkt för en placering ovanför biljettluckan.

Ulf Trotzig uppmärksammades i hemstaden på olika sätt. Han hedrades med en utställning i Konsthallen år 1980, kommunens kulturstipendium 1979. År 2002 delade han kommunens kulturpris med kollegorna John Wipp och Jörgen Fogelquist.

Ulf Trotzigs Vattenkonst på Arkivgatan 5 i Lund.

Text: Solveig Ståhl, foto: Kristoffer Lindblad

2019-09

  Senast uppdaterad 29 november, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 24 september, 2019 av Ingrid André