logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Trotzig, Birgitta (1929 – 2011), författare

   Profiler

Birgitta Trotzig är en av 1900-talets främsta svenska författare. Hon fick ta emot många priser för sitt författarskap och den största utmärkelsen var att hon 1993 valdes in i Svenska Akademien där hon efterträdde författaren Per-Olof Sundman på stol nummer sex.

Hon föddes i Göteborg och var enda barnet till Oscar och Astri Kjellén som båda utbildade sig till lärare. Senare flyttade familjen till Kristianstad där föräldrarna undervisade i engelska och franska vid läroverket. Birgitta vände tillbaka till Göteborg för universitetsstudier och läste filosofi, litteraturhistoria och konsthistoria. Hon träffade Ulf Trotzig, som också hade vuxit upp i Kristianstad och nu studerade vid Valands målarskola. De gifte sig och flyttade till Paris. Där var de bosatta ända till början av 1970-talet då de återvände till Sverige och slog sig ner i ett hus på Västergatan i Lund. Nu hade familjen vuxit med fyra barn.


Tidig debut

Birgitta Trotzig hade debuterat som författare redan 1951 och då med en novellsamling. Hon hade ett brett register, skrev både romaner, prosalyrik och dikter. Dessutom medverkade hon, bl. a. som litteraturkritiker, i flera tidningar och tidskrifter, däribland Aftonbladet och BLM.

Östra Skåne hennes litterära landskap

Hennes litterära verk utspelas ofta i östra Skåne, särskilt kustlandskapet, där hon vuxit upp. Hennes berättelser är mörka och de människor hon skildrar kommer ur de lägre samhällsskikten. Deras liv kantas av sjukdom, ångest, lidande och ondska. Svek, skuld och förnedring.

Romanen Dykungens dotter som kom 1985 anses som hennes största roman. anknyter till HC Andersens saga med samma namn. Den handlar om en ensamstående kvinna, med ett barn, som blir fabriksarbeterska i Kristianstad och hennes hårda livsvillkor.

”Prosadiktningen är Trotzigs grundform och det poetiska språket är en del av hennes prosakonst” skriver professor Louise Vinge i Skånes litteraturhistoria.

Med Anima (1982) gjorde Birgitta Trotzig sitt genombrott som prosalyriker. Några av hennes ordbilder i den är hämtade från Lund. Från Stadsparken ser hon S:t Lars växa ut till en skräckversion av världen.

Prisbelönt

Birgitta Trotzig hedrades med priser och utmärkelser av olika slag.  Hon fick Samfundet De Nios pris 1963 och några år senare blev hon invald i Samfundet. Hon fick bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris, Aniarapriset, Selma Lagerlöfs litteraturpris, Gerhard Bonniers pris, Övralidspriset och Sveriges Radios lyrikpris.
År 1985 var hon den första att mottaga Pilotpriset som instiftats av den japanske penntillverkaren Pilot Pen och år 1988 fick hon Lunds kommuns kulturpris. År 2004 mottog hon medaljen Litteris et Artibus för sina litterära insatser.

Under de sista åren kunde hon inte delta i Akademiens möten på grund av sjukdom men hon höll kontakt med sina kolleger där.

”Birgitta Trotzig vidgade gränsen mot det outsägliga, tog fram okända skikt hos människan och gestaltade förnedringens villkor och nådens ögonblick – denna paradox som fanns där hela tiden”, sade akademikollegan Per Wästberg.

Text: Solveig Ståhl, foto: Firma Hagblom-Foto


Läs mer:
Vinge, Louise, Skånes litteraturhistoria II.1997.

  Senast uppdaterad 30 maj, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 28 oktober, 2019 av Ingrid André