Rasmusson, Eric (1916-2011), industriman och humanist

Eric Rasmusson var vid sidan av sin framgångsrika karriär inom förpackningsindustrin en sann humanist med sitt hjärta både i Lund och i Halland, stod det i ett av de minnesord som skrevs i dagspressen efter hans bortgång. Det sammanfattar verkligen Eric Rasmussons liv och gärning.
Eric Rasmusson föddes i Getinge i Halland 1916 och dog i Halmstad 2011, men han var verksam i Lund i nästan hela sitt vuxna liv. Han kom till Lund 1942 då han fått anställning på Åkerlund och Rausing. Efter några år i Stockholm på 1950-talet, som chef för glasbrukens försäljningsorganisation, kom han tillbaka till Lund 1960, nu som VD för Tetra Paks svenska marknadsbolag. Platsen hade han fram till sin pensionering 1984. Under dessa 24 år skrev han varje månad ett nyhetsbrev, Tetragram och lika länge ansvarade han för de så kallade ”Tetradagarna” som han tagit initiativet till och som blev en unik samlingsplats för Sveriges och Nordens maktelit under 1960- och 1970-talen. Han är också mannen bakom namnet Tetra Brik. En förpackning som var klippt och skuren för att fungera för transportering på lastpall.
Efter pensioneringen engagerade Eric Rasmusson sig politiskt i Lund. Han satt i kommunfullmäktige för moderaterna i nio år och var ordförande i dåvarande park- och naturvårdsnämnden. 1988 motionerade han i kommunfullmäktige om att 1000 ekar borde planteras inför Lunds tusenårsjubileum 1990. Så kom tusenårslunden till.
Som ordförande i föreningen Gamla Lund (1984-1991) bidrog han bland annat i högsta grad till den lyckade insamlingen (1,5 miljoner kronor) för att rädda Drottens kyrkoruin.
1992 fick han Lunds kommuns kulturpris och han promoverades 2004 till hedersdoktor vid Humanistiska Fakulteten i Lund.
Han hade bostad i både Lund och Halmstad men de sista åren flyttade han för gott till Halmstad. Han återvände dock ofta till Lund där han hade ett stort nätverk.
Eric Rasmusson skrev flera böcker och var en av de främsta kännarna av halländsk kulturhistoria. Han samlade under hela sitt liv på litteratur om Halland och donerade några år före sin död hela samlingen till Högskolan i Halmstad.
Text: Annika André,
2019-02