logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Hansson, Anna Karolina, (1879-1969), urmakarfru, donator

   Profiler

Hansson Anna
Foto (beskuret): Firma Hagblom-Foto

Egensinnig urmakarfru och generös donator i en och samma person. Det är Anna Karolina Hansson i ett nötskal.

Hon föddes i Nöden i Lund i en arbetarfamilj.  Hennes far Hans Larsson var lantarbetare från Genarp och moden, Marna, var torpardotter.  När familjen flyttat till Lund startade fadern ett hökeri på Lilla Tvärgatan 24. Han var en duktig affärsman och efterlämnade en liten förmögenhet när han dog.  Anna hade hjälpt till i hökeriet som flicka. Sen arbetade hon på Borgs fabriker där hon avancerade till kamrer. 1910 gifte hon sig med urmakare Fritz Hansson och tillsammans drev de A.W. Bruuns Eft. Ur och optik på Klostergatan 12, hörnhuset Klostergatan-Bytaregatan. Affären var granne med Iris Blomsterhandel.


Sålde och lagade klockor
Där kunde kunder lämna in klockor för reparation men också köpa nya ur, både av enklare slag och lyxklockor. Fritz var kunnig och gjorde givande inköpsresor på kontinenten. Han handlade också antikviteter och dyrbara prydnadsföremål. Parets lägenhet, i samma hus som affären, fylldes med tiden med eleganta möbler, mattor och prydnader. På sina resor hade Fritz ofta sällskap med gode vännen, Tage Håkansson, legendarisk konditor i Lund.

De lekande barnen
Både Fritz och hans hustru var driftiga och hade sinne för affärer. Deras företag gick allt bättre. Fritz Hansson dog år 1951. Till hans minne donerade Anna statyn De lekande barnen, vid Bantorget, till kommunen. Konstnären var skulptören Jonas Fröding, sysslingbarn till skalden Gustaf Fröding.

De lekande barnens fond – har gjort skillnad
Anna dog i november 1969, vid 90 års ålder. Bara några veckor tidigare hade hon undertecknat sitt testamente. Det hade arbetats fram och skrivits om många gånger med hjälp av lagman Anders Bruzelius som också var granne med Anna. Hon hade byggt upp en ansenlig förmögenhet, bland annat genom goda aktieaffärer.  Därtill hade hon levt sparsamt och inte unnat sig själv mycket. Sällskapsliv tilltalade henne inte. Hon var känd som en barsk och egensinnig kvinna som föredrog ensamheten. Anita Löfvendahl som förestod Iris Blomsterhandel var en av hennes få förtrogna och en av de tre personer som skulle ingå i styrelsen. Bouppteckningen visade på 2.354.157 kronor som blev grunden till stiftelsen De lekande barnens fond. Ändamålet är att utöva hjälpverksamhet bland behövande gamla och sjuka personer, främja barns och ungdoms vård, fostran och utbildning. Bidragen skall utgå till personer som är bosatta i Lund och till institutioner som har verksamhet i Lund.

Med åren har kapitalet vuxit och styrelsen har kunnat dela ut många bidrag till ändamål – som har gjort skillnad.

Text: Solveig Ståhl.

Läs mer
Blom, K Arne, De lekande barnens fond. 2010.

2018-02

  Senast uppdaterad 21 juni, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André