logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Sundahl , Bo Stellan Filip (1946 – 1999), komiker, skådespelare och programledare, verksam i radio och tv.

   Profiler | Studentliv

Sundahl Stellan
Stellan Sundahl med en ung kung bakom scenen i Stora salen, AF, 1975 vid en föreställning av spexet "Ling i Lund". Foto: Gunnar Menander.

Sundahl föddes 1946 i Helsingborg. Han blev filosofie magister i matematik och fysik och arbetade under några år som gymnasielärare.
Han gick dock snart över till det spexiga studentlivet och senare till nöjesbranschen, bland annat skrev han uppskattade studentspex under studi­etiden. Han var under många år mycket aktiv i Lundaspexarna och ledamot av Uarda-akademien. Han var med i kommittén för lundakarnevalen 1974 som chef för karnevelsrevyn ”Änglamat” och i karnevalen 1978 som tidningschef.

Stellan Sundahl blev känd för en större allmänhet när han tillsammans med Gunnar Bernstrup 1976 slog igenom med radioprogrammet Byteskomik (Sveriges radio, Malmö). De samverkade sedan i flera program fram till Birger Ballongen Bengtssons Bravader 1983–1984. Därefter var Stellan Sundahl huvudsakligen verksam i tv och medverkade bland annat i Femettan, Uppåt väggarna och Helt apropå. Han slog han igenom som den främste idé­kläckaren i kollektivet bakom sketchprogram­met Helt apropå, som i en engelsk version tog hem Guldrosen och hu­morpriset i Montreux 1987. Han ledde också frågeprogrammet Två mot en, men nådde sin största popularitet som programledare i Snacka om nyheter i Sveriges television.

Stellan Sundahl medverkade också som skådespelare i filmerna: Ägget är löst! (1975), Picassos äventyr (1978), Den enfaldige mördaren (1982), Jim och piraterna Blom, (1987) samt SOS – en segelsällskapsresa (1988).

Stellan Sundahls näsa finns avgjuten och upphängd till beskådan i Nasoteket på Café Athen i Lund. Den har ordningsnummer 37. Nasoteket är en särskild inrättning inom Akademiska Föreningen (AF) i Lund bestående av en samling gipsavgjutningar av särskilt förtjänta (i regel med lundensisk koppling) personers näsor. Samlingen förvaltas av det så kallade Nasala utskottet inom AF. Samlingen uppgick i maj 2016 till 178 näsor.

Stellan Sundahl har hedrats med att ge sitt namn åt ett av Skånetrafikens pågatåg.

Stellan Sundahl dog den 22 februari 1999 i Lund.

Text: Annika André

2016-08

  Senast uppdaterad 5 december, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André