logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Hemmel, Sven (1906 – 1982), teckningslärare, tecknade Ture Sventon

   Profiler

Hemmel Sven


Hemmel var under många år verksam som uppskattad teckningslärare på Katedralskolan, men han blev känd långt utanför Lund, då han som illustratör till Åke Holmbergs böcker gav oss bilden av Ture Sventon, privatdetektiv.

Sven Hemmel föddes i Visby, tog teckningslärarexamen i Stockholm, arbetade ett antal år som teckningslärare i Örebro. Slutligen landade han som lärare på Katedralskolan i Lund 1944. Där blev han kvar fram till pensionen 1972.

Mest känd är han förstås för Ture Sventon, men också för de andra figurerna i Åke Holmbergs böcker – herr Omar, Ville Vessla med de spetsiga skorna och fröken Larsson.
Den första Ture Sventonboken kom 1948. Dessförinnan – 1945 – hade han givit ut den tecknade serieboken Upptäcktsresanden Karlsson, som gav honom första pris i Gebers barnbokstävling.
Så småningom kom också böckerna om Ture Sventon ut i serieform.

Hemmel gjorde också omslagen till böckerna om Sventon.  Omslaget till Ture Sventon i spökhuset föreställer egentligen det av Helgo Zettervall ritade Tuna slott, som det såg ut innan det sprängdes i slutet av 1940-talet.

År 1974 tilldelades Hemmel Elsa Beskow-plaketten, Sveriges allmänna biblioteksförenings årliga utmärkelse till en skicklig barnboksillustratör.

I Lund satt Sven Hemmel i biblioteksstyrelsen för folkpartiet. 
När barnavdelningen av platsbrist 1961 tvingades flytta ut till en lokal i Klostergatan, så skapade Hemmel tillsammans med några av sina skolelever stora pannåer för att pigga upp lokalen. Målningarna föreställde ett sagans landskap med slott och prinsessor och prinsar.

Han också ritade den röda och svarta logotyp för Stadsbiblioteket, som användes fram till 1970 och som nu återanvänds i samband med bibliotekets 150-årsjubileum.

Den nya loggan, som togs fram inför inflyttningen i det nya bibliotekshuset 1970 gjordes också av Hemmel. Men bokstäverna som används i loggan är ett lundatypsnitt, nämligen Berlings antikva, ett typsnitt som ritades av en av Sveriges främsta grafiska formgivare, Karl-Erik Forslund, på beställning av Berlingska Stilgjuteriet i Lund.

Det specialpapper med lundamotiv, som används vid inbindning av särskilt värdefulla böcker i Lundasamlingen kommer också från Hemmels hand. Man skymtar t.ex. domkyrkan, universitetshuset och Lundagårdshuset.

Text: Ingrid André

Läs mer
Hemmel, Jan, Sven Hemmel – händig med livet. (Bild och bubbla 2002:2, sid 66 – 68)
Mårtensson, Jan, Lundaprofiler under tusen år. 1999.

Bibl bokpapper
Hemmels bokpapper

  Senast uppdaterad 27 november, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André