logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Hammarskjöld-Reiz, Ingeborg, (1909-1994) biträdande stadsarkitekt

   Profiler

Hammarskiöld Reitz Ingeborg
Hammarskiöld Reitz vid byggandet av Internationella studenthuset 1959.

Hammarskjöld-Reiz var en av Sveriges första kvinnliga arkitekter. Hon kom att sätta sin prägel på Lund. Ta en promenad eller en cykeltur till Kobjer och se prov på hennes arkitektur. De gula flerfamiljshusen är kanske det främsta exemplet på den 40- och 50-talsarkitektur som var utmärkande för Ingeborg Hammarskjöld-Reiz.

Hon var född i Göteborg och flyttade till Lund 1937 där hon anställdes som biträdande stadsplanearkitekt. Till de första uppgifterna hörde att formge Östra småstugeområdet vid Mäster Olofs väg, det område som snabbt fick namnet ”Negerbyn” på grund av de platta taken. Husen byggdes för barnrika arbetarfamiljer.

Ingeborg Hammarskjöld-Reiz träffade och pratade med familjerna som skulle flytta dit. Så fortsatte hon när hon gick vidare till Borgmästaregården (Kakelvägen-Tegelvägen). Där fick husen dock sadeltak.

Väster och Internationella
Under 40-talet ritade hon hus vid Byggmästaregatan och Lokföraregatan och på 50-talet Pilelyckan på Väster och Kobjer. Palettskolan från 1956 och Lovisaskolan från 1960 är också hennes verk. 1959 invigdes Internationella studenthuset vid Dag Hammarskjölds väg, Arkitekten bakom huset var Ingeborg Hammarskjöld-Reiz.

Fler exempel finns vid Sofiaparken och Galjevången, bl a husen vid Nehrmans väg.

Stadsarkitekt i Staffanstorp
Ingeborg Hammarskjöld-Reiz blev stadsarkitekt i Staffanstorp och flyttade dit. Men hon övergav inte Lund. Hon hade köpt en tomt på Galjevången. Att hon lät den stå obebyggd under flera åt väckte kritik. Det var en attraktiv tomt som många andra gärna hade byggt sitt hus på. Som ny journalist på Sydsvenskans Lundaredaktion intervjuade jag i början av 1980-talet Ingeborg Hammarskjöld-Reiz. Hon sa då att hon hade köpt tomten för sin sons räkning och det var han som skulle bebygga den.

I Lund märktes hon också med sin vita Volvo P 1800, alltså en sådan bil som Roger Moore körde i rollen som Helgonet.

Efter pensioneringen fortsatte Ingeborg Hammarskjöld-Reiz arbeta i egen firma. Vid sin död var hon engagerad i att förbättra bostäderna i Borgmästaregården.

Text: Ingrid Nathéll

  Senast uppdaterad 16 juni, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André