logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Wahlöö, Per Fredrik (1926-1975), författare

   Profiler

Wahlöö Per

Per (Pelle) Wahlöö var son till Waldemar Wahöö och växte upp i Lund. Skolgången avverkades på Seminariet, Katte och Spyken där han efter vissa om och men tog studenten 1947.  Han var idrottsintresserad och tränade redan som gymnasist brottning. I början på 1950-talet var han sekreterare i LFF (Lunds fotbollsförening). Idén att bli författare bar han  med sig från tonåren.

Journalisten
Den journalistiska karriären började sommaren 1947 med en volontärtjänstgöring på Sydsvenskans malmöredaktion och 1948 började han arbeta som korrekturläsare på tidningen. Efter militärtjänstgöringen  kom han 1949 till Kvällspostens korrekturavdelning och då tidningen blev daglig 2/1 1950 anställdes han vid Kvällspostens redaktion där han arbetade fram till 1954. Därefter frilansade han till 1959 bland annat som teaterrescensent. Då anställdes han på Veckorevyn och flyttade till Stockholm. Återflytten till Skåne (Malmö) ägde rum 1969.

Efter tre år på Veckorevyn övergick han till Folket i Bild, men denna veckotidning såldes strax därpå till Bonniers, varefter han blev författare på heltid.

Författaren
Debutromanen ”Himmelsgeten” (senare omdöpt till Hövdingen) hade utkommit 1959. Därefter följde Vinden och regnet 1961, Lastbilen 1962, Uppdraget 1963, Det växer inga rosor på Odenplan 1964, Mordet på 31:a våningen 1964 och Stålsprånget 1968. 

Det som gjorde Per Wahlöö känd för en stor nationell och internationell publik var böckerna i tiobandssviten ”Roman om ett brott” som skrevs tillsammans med Maj Sjöwall. ”Roseanna” utgavs 1965 och 1975 kom ”Terroristerna”.

Himmelsgeten eller Hövdingen
Debutboken om den mellansvenska fotbollsklubben var en allegori över diktatur och korruption, men kom att hyllas som en inträngande idrottsskildring. Den utgår från Wahlöös erfarenheter från tiden i LFF:s styrelse och utan att den på något sätt var en nyckelroman kan en hel del äldre lundabor ändå ge ansikte åt åtskilliga av aktörerna och en del av händelserna. Ett klassiskt avsnitt i boken är kapitel 7 om matchen i Örhult (Örtofta) som skildras i humoreskens form, men det hela lär ha legat nära det verkliga händelseförloppet i en av LFF:s bortamatcher. En tydlig inspirationskälla till boken var Robert Penn Warrens ”Alla kungens män”. Det olyckliga med den ändrade titeln är att huvudpersonen, starkare än från början, kommit att förknippas med MFF:s Eric Persson som absolut inte var någon måltavla för författaren.

Kriminalromanerna
Alla böckerna om Martin Beck har filmats i olika omgångar och hela persongalleriet har flyttats över till helt nya tv-avsnitt, skrivna av andra författare. Beck har gestaltats av Keve Hjelm, Walther Matthau, Carl-Gustav Lindström, Gösta Ekman och Peter Haber. Några av Per Wahlöös böcker före kriminalromanerna har också filmatiserats.

Text: Claes Wahlöö

  Senast uppdaterad 6 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André