logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Locus Peccatorum

   Byggnader

Locus_Peccatorum_Sankt_Annaegat_o_Adelgat_kulturen

Huset byggdes som ett vanligt bostadshus men kom ganska snart att tjäna som studentkasern. Både P H Ling och A O Lindfors hyrde ut rum till studenter i huset. Lunds studentkaserner var en gång lika viktiga i studentlivet som dagens nationshus och hade humoristiska namn som Glädjen, Lyktan och Mösseberg.

När Kulturen övertog byggnaden 1898 fanns en cigarraffär i bottenvåningen med entré ut mot gatan. Fasadputsen knackades ner 1906, fönstren byttes mot de nuvarande smårutade och mönstermurningen i korsvirkesfacken tillkom. Vindflöjeln på södra gavelspetsen sattes upp av museet. Den är urformad som ett drakhuvud i kopparplåt och bär årtalet 1768.

Till en början användes Locus Peccatorum som konstslöjdsmagasin och utställningslokal. Elever vid Kulturens konstslöjdsanstalt fick ett tag bo i huset.

Locus Peccatorum eller Syndernas Hus är studenthumorns namngivning. 1829 begicks ett tragiskt mord i huset, då en student mördade en annan. Den skyldige halshöggs 1830 på Lunds avrättningsplats. När dessa dramatiska händelser utspelades hörde huset till professorn och universitetslektorns Lindfors gård. Själv bodde han i Lindforska huset.

Huset har sedan länge innehållit kontor för Kulturen och är inte tillgängligt för publiken, men på vinden finns två bevarade studentrum som inte renoverats.

Text: Claes Wahlöö, Kulturens årsbok 2003

  Senast uppdaterad 1 juli, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 21 september, 2009 av Rune Källén