Ling, Pehr Henrik (1776 – 1839) gymnastikpionjär, fäktmästare, diktare
Pehr Henrik Ling föddes i Södra Ljunga i Småland. Hans far var kyrkoherde och dog när Pehr bara var fyra år gammal. Tio år senare miste han också sin mor. Han gick i skola i Växjö men misskötte sina studier. Han lyckades dock avlägga studentexamen i Lund 1793 men valde att studera i Stockholm. Han läste moderna språk.
Men han var en rastlös själ och efter några år drog han till Köpenhamn. Där kom han i kontakt med ett nytt gymnastiksystem som introducerats av den danske gymnastikpionjären Franz Nachtegall,
han tog lektioner i fäktning och han engagerade sig i göticismen. Tre områden som han brann för. År 1804 återvände han till Lund och omsatte direkt sina nya lärdomar. Han blev fäktmästare vid universitetet. Lektionerna bedrevs i Liberiet och här byggde han upp sitt gymnastiska system. Mellan terminerna anordnade han kurser i andra städer. Han var också flitig vid pennan och skrev eldande poesi och dramatik i götisk anda.
Under sin tid som fäktmästare i Lund ägde Ling den Lindforska gården på Adelgatan. Det här var långt innan Karlin hade presenterat sin idé om Kulturen. År 1812 var Ling med om att lägga grunden till Herrehuset. Han hade tänkt att det skulle grävas kanaler i parken där studenterna kunde träna simning.
Redan året därpå lämnade han dock Lund för större uppgifter. Han blev fäktmästare vid Karlbergs krigsakademi och han uppmanades att grunda en skola för utbildning av gymnastiklärare, både för skolans och arméns behov. Så föddes Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) och Ling blev dess chef under närmre 25 år.
Ling delade in gymnastiken i fyra huvudformer: pedagogisk, militär, medikal och estetisk. Han var influerad av bl.a. Rousseaus naturlära. Människan behövde mindre teori, mer frisk luft, mer lek och rörelse. Ökad kunskap om människokroppen, medicinska upptäckter och antikens ideal blev en grund för den moderna gymnastiken. Balans, harmoni och måttlighet var viktiga ledord.
Efter tre år vid GCI blev man gymnastikdirektör och fick behörighet att undervisa men också att arbeta som sjukgymnast.
Lings system och sjukgymnastiken blev känd som ”den svenska gymnastiken” och introducerades i många länder i och utanför Europa. Han utvecklade också ett system att ge massage. Den kallas idag klassisk eller svensk massage, och är den mest spridda formen av massage i västvärlden.
Ling var ledamot av Götiska förbudet och valdes in i Svenska Akademien 1835.
Text: Solveig Ståhl
Läs mer
Hagel Sofia, Bremander Ann, Sjukgymnastikens historia från medikal gymnastik till fysioterapi. (Reumabulletinen 2017:7)
Fehrman Carl, Westling Håkan & Blomqvist Göran, Lärdomens Lund. 2004.