logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Historiska museet nyrenoverat

   Byggnader | Museer

Histmus
Histmus

I 100 år har Historiska museet funnits vid Krafts torg. Där bak domkyrkans absid har byggnaden kanske inte upplevts så tillgänglig. Tills nu när ett nytt sekel inleds. Museet är nyrenoverat och välkomnar till elva miljoner berättelser.


Nu stiger man in genom en ny entré för att träffa Musse från Uppåkra, uroxen som är så där 10 000 år gammal eller för att bygga sig en digital torsk och häpna inför krucifixet från Rebbelberga kyrka på 1100-talet.

Historiska museet är betydligt äldre än 100 år och flyttade runt tills man 1918 kunde ta i anspråk det hus vid Krafts torg, som på 1840-talet byggts som biskopshus. Någon biskop flyttade dock aldrig in.

Det upplevs som ett modernt museum när man stiger in genom den nya glaskuben till en ljus entré med reception och museibutik. Stenåldersyxorna på väggen ger en glimt av vad som väntar.

På Kulturportal Lund väntar museechefen Per Karsten och biträdande chefen Sofia Cinthio. Första frågan måste bli vad som är nytt.

— Ni såg glaskuben som gett oss ett klimat som ger respekt för våra föremål. Nu finns ingen fukt som får järnet i Uppåkrafynden att rosta. Äntligen har vi löst vårt klimatproblem och gett våra besökare en värdig entré, förklarar Per Karsten.

Sofia Cinthio berättar om modernt ljus som kan skapa scenarier, övervakningssystem, bättre plats för publiken och mer öppettider.

Nya skyltar visar till en historisk verkstad där unga besökare får skapa och känna på Skånes historia.

Elva miljoner berättelser
På Lunds universitets historiska museum samlas det som grävts fram i Skåne. Det som hittas i övriga landet samlas i Stockholm. 

Skåne är så fyndrikt att museet innehåller elva miljoner föremål. Allt kan inte visas. På Gastelyckan finns de föremål som är tillgängliga för forskarna.

— Varje föremål är en berättelse. Så vi kan berätta elva miljoner berättelser, säger Per Karsten.

Histmus2

Madonnor från rivna kyrkor
Så kliver vi upp för trapporna till den medeltida kyrkokonsten.
Det är som att kliva in i ett kapell till dessa konstverk i trä som hämtats i de medeltida skånska kyrkorna. Madonnorna, krucifixen och altarskåpen hamnade på kyrkvindar eller i lager när kyrkorna revs. Nu ska de få en konservering.

Från rökelsekaren och processionskorsen i liturgiska rummet går vi till fynden från Uppåkra. Den samlingen utökas och fler ska få plats. Smycket, som är så likt Musse Pigg och blivit symbol för utgrävningarna, är litet men så fint bevarat att bara det är värt ett besök.

Zoologiska museet och Antikmuseet har återuppstått
Zoologiska museet och Antikmuseet finns inte kvar men har återuppstått på Historiska museet. Hela samlingen av antika statyer har fått ett eget rum.

Mycket av Zoologiska museets samlingar finns nerpackade på Gastelyckan. Men de föremål som zoologen Sven Nilsson (1787-1883) värderade högst har fått ett rum på historiska museet.

Där, belyst med olika färger, finns uroxen med skotthål från Önnarp som för 10 500 år sedan träffades av en stenåldersjägare. Digital teknik har flyttat in bland skeletten. Som ett dataspel, som samlar barn och vuxna, byggs en torsk, en råka och en hare.

Till de mer udda föremålen hör det som visas i Historiska museet är Kilian Stobaeus kuriosakabinett. Det är en samling som professor Stobaeus donerade till Lunds universitet 1735. Det är mest udda ting ryms i facken t ex världens äldsta kondom.

— Den äldst kända alltså, påpekar Per Karsten.

Hästfolket från Sösdala
Plats finns också för tillfälliga utställningar. Under 2019 visas Hästfolk. Det är fynden från Vätteryd utanför Sösdala med betsel och beslag i silver och brons från 400-talet. Ett världsunikt fynd som finns där för Lundaborna och andra, en fantasieggande berättelse från folkvandringstiden.

Text: Ingrid Nathell

 2018-12

  Senast uppdaterad 26 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 21 december, 2018 av Ingrid André