logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Filippa (1394 – 1429), barnbrud, unionsdrottning

   Händelser | Medeltid | Profiler

Glasmosaikmålning av Filippa i Blåkyrkan Vadstena. Av Mariusz Pazdziora.

Ett kalas som saknar motstycke! Så beskrivs en kunglig bröllopsfest som hölls i Lund i slutet av oktober 1406. Hela stan var på fötterna. Man lekte, spelade och dansade. Tronföljaren Erik av Pommern gifte sig med den engelska prinsessan Filippa som bara var tolv år gammal.

Den som höll i trådarna för giftermål och kalas var unionsdrottningen Margareta och Erik var hennes adoptivson. Margareta var dotter till den danske kungen Valdemar Atterdag och hade redan som tioåring blivit gift med den norske kungen Håkan Magnusson. Efter hans död blev deras son Olof kung och hyllades 1385 på Lerbäckshög i Lund. Men han avled hastigt bara två år senare. Vad skulle nu hända när det inte fanns någon tronarvinge? Hans mor Margareta agerade direkt. Efter en veckas förhandlingar i Lund valdes hon till regent och hyllades på Lerbäckshög. I verkligheten var det en statskupp. Hon var skicklig och lyckades förena Danmark, Norge och Sverige till en allians, Kalmarunionen, där hon själv tog makten. Ett syfte var att bygga en stark motpart till Hansan och ett redskap var ett äktenskap mellan hennes adoptivson och en prinsessa från ett starkt kungarike.  Hon hade tidigt utsett Filippa som lämplig moatjé. Hennes far, den engelske kungen var högst lämplig som allierad.

Filippa föddes 1394. Hon var dotter till det engelska kungaparet Mary de Bohun och Henry IV. Filippa träffade sin blivande make först när hon landstigit i Helsingborg inför bröllopet. Formellt hade de vigts först i Westminster Abbey men då representerades brudgummen av riksrådet Ture Bengtsson Bielke. Detta förfarande var inte ovanligt vid kungliga giftermål. Filippas utstyrsel var praktfull – det vet man från engelska arkiv. Brudklänningen var i vit satin, manteln var hermelinsbrämad och fodrad med skinn av vita ekorrar. I garderoben fanns ytterligare fem praktfulla klänningar och trettio par skor. En klänning var smyckad med tusentals pärlor. Hon medförde också en brudsäng med ejderdunskuddar och prydd med falkar i guld, en elegant vagn som var klädd med rött läder och gyllenkläde och förgyllda seldon. Hon hade 204 personer i sitt följe och för att smycka deras kläder hade använts nästan 40.000 ekorrskinn.

Bröllopet varade i flera dagar och Lund förvandlades till en stor festplats. Många och fina gäster strömmade till, adeln och hovet förstås men dessutom ämbetsmän, borgare och bönder. Vigseln skedde i Domkyrkan och förrättades av ärkebiskop Jakob Gertsen Ulfstand. Festligheterna hölls på ärkebiskopsborgen Lundagård.

Det beskrevs senare i Karlskrönikan:

… Flöjter, basuner och allsköns lekar

Hördes över hela staden.

Det dansande hovfolket blev uppsluppna

Och fröjdade sig utan måtta.

Margareta gav Domkyrkan en praktfull gåva till minne av bröllopet – ett tungt guldkors som var smyckat med över hundra olika ädelstenar. Lika dyrbar var den krona som Filippa haft med sig för kröningsceremonin som ägde rum i Domkyrkan några dagar senare. Den var av guld och prydd med pärlor, diamanter och andra ädelstenar. Både den och Eriks krona skänktes till Vadstena kloster.

Filippa ansågs trots allt inte riktigt ”mogen för äktenskapligt samliv” vid 12 års ålder. Hon fick bo hos svärmor, drottning Margareta, tills hon fyllt 15.

Även som gifta bodde makarna ofta på olika håll, helst på resande fot. Erik höll sig mest i Danmark och Norge medan Filippa lär ha föredragit Sverige. Hon ska ha varit klok och rättvis och Erik hade tydligen stort förtroende för henne. Hon deltog på rådsmöten och fungerade som regent när Erik var utomlands.

Filippa var engagerad i Birgitteorderns systerskap i Vadstena kloster, och därför bodde hon gärna i Vadstena. Hon blev sjuk när hon besökte klostret julen 1429 och dog där den 5 januari 1430. Hon begravdes i klosterkyrkan.

Text: Solveig Ståhl

Läs mer
Lunds historia: staden och omlandet. D.1. Medeltiden: en metropol växer fram. 2012.
Petersson, Erik, Drottning Margareta. (i Populär historia 2022:10)

  Senast uppdaterad 1 januari, 2023 av Ingrid André
  Publicerad 20 november, 2022 av Ingrid André