logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Ett lejon att skratta åt

   Byggnader | Märkvärdigheter

År 1882 byggde timmerman J Lindström ett hyreshus i hörnet Grönegatan – Stålbrogatan. Fasaden fick rika dekorationer i nyrenässans och under fönsterna sitter dekorplattor med lejonmaskaroner omgivna av blomsterslingor. Om plattorna är tillverkade för huset eller köpta på postorder ur en katalog vet vi inte, men tillverkade på verkstad är de. En modell skulpterades i gips. Utifrån den gjordes en gjutform och sedan kunde man gjuta ett antal plattor i betong.

Länge användes huset för ett studentboende kallat Micklagården. När det 1984 byggdes om för hotell Concordia förlängdes fasaden vid Stålbrogatan med två fönsteraxlar och enligt arkitekt Jan Bergfelts ritningar skulle dessa förståndigt nog utformas helt enligt de tidigare med lejon och allt. 

Men riktigt så blev det inte. Byggaren insåg inte att han borde ha tagit dit en stuckatör som enkelt hade kunnat gjuta av en av de gamla plattorna. Istället blev det en yngre murare som med hjälp av murslev och murbruk fick uppdraget att skulptera plattorna. Resultatet blev också därefter.

Så vad ska man göra? Irriteras över byggmästarens bristande kunskaper? Beundra muraren som faktiskt lyckades få till ett resultat utifrån hopplösa förutsättningar? Eller så kan man göra som en välbekant arkitekt föreslog när han sa: ”Nu har man åtminstone fått något att skratta åt!”

Än mer svårbegripligt är hur någon i relativt modern tid kom på idén att ersätta ett antal lejon med ventilgaller.

Text och foto: Otto Ryding

  Senast uppdaterad 2 juli, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 2 juli, 2020 av Ingrid André