logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Zoologiska museet då och nu

   Museer

MG 6790

Zoologiska museet på Helgonavägen finns inte mer. Det är nerpackat i lådor och plastpåsar. Numera är det endast här på Kulturportal Lund man kan uppleva det av Lundabor, inte minst av alla skolbarn, älskade museet. En mindre del finns dock att se på den utställning som pågår på Historiska museet, bland annat uroxeskelettet med pilhål.

 MG 6790
Foto: Gunnar Menander

I juni 2011 stängdes Zoologiska museet för allmänheten och de drygt 10 miljoner föremålen packades samman. Insekterna flyttades till Ekologihuset vid Sölvegatan där forskarna fortsatt har tillgång till materialet. Större ting flyttades till hyllor och lådor i Arkivcentrum Syd på Gastelyckan bland annat det 18 meter långa valskelettet. Den kamp som utkämpats för att rädda museet var över.

– Det var med stor förtvivlan vi tvingades stänga museet. Vi var många som stretade emot, säger museichefen Lars Lundqvist.

Det började 1735
Allting tog sin början 1735 med den samling professorn och läkaren Kilian Stobaeus donerade till Lunds universitet. Lundagårdshuset var då säte för universitetet och där förvarades samlingen. I slutet av 1700-talet fick professorn i naturalhistoria Anders Jahan Retzius uppdraget att ordna samlingen. Han tillförde ytterligare en samling naturalier. Vid sekelskiftet var Lundagårdshuset för trångt och en ny byggnad uppfördes vid den östra gaveln. Det huset fick heta Kuggis efter dåtidens studenters misslyckade tentamina. Kuggis revs 1897. Retzius ansvarade för att den zoologiska samlingen flyttades till Kuggis. Till sin hjälp hade han Sven Nilsson, en ung magister som skulle professor i zoologi och en viktig person för utvecklingen av den växande samlingen.

Bytte hus med biskopen
På 1840-talet gick flytten till det hus som i dag heter Gamla biskopshuset. Samtidigt byggdes vad som skulle bli Historiska museet vid Krafts torg. När biskopen efter några år ville byta hus fick den zoologiska samlingen flytta igen. Där vid Krafts torg blev den kvar tills den nu stora samlingen kunde flytta till egna museilokaler på Helgonavägen 3. Året var 1916. I nästan 100 år var det pampiga huset fyllt av uppstoppade djur, skelett och mängder av lådor med insekter ett populärt besöksmål. Barn och vuxna fascinerades av de stora och små djuren, Hur det var kan återupplevas på de panoramabilder som Kulturportal Lund såg till att ta innan stängningen.

zoolog01

Gastelyckan
Nu 2014 är det mesta uppackat i arkivet på Gastelyckan. Forskare har tillgång till samlingen. De stora skeletten klipptes ner och förvaras i lådor liksom de uppstoppade djuren. Museichefen Lars Lundqvist när en förhoppning att de någon gång i en ljusare framtid för Lunds universitet ska kunna monteras samman och åter visas.

Tills vidare får han trösta sig med att en mindre del av museet är tillgängligt för allmänheten på Historiska museet. Där har ställts ordning lokaler för att visa temautställningar från den zoologiska samlingen. Vart tredje år byts tema.
Den första utställningen tillägnas Sven Nilsson och de föremål han värnade. En given plats har det skelett av en uroxe som han förärade museet 1845.
Sven Nilsson (1787-1883) finns som byst liksom Kilian Stobaeus (1690-1742) och Anders Jahan Retzius (1742-1821) på universitetsplatsen vid huvudbyggnaden till det universitet som inte hade råd eller vilja att bevara ett unikt museum.

Text: Ingrid Nathéll
201410

Museet packas ner inför flytten till Gastelyckan
Klicka på bilderna för att förstora!

Foto galleriet: Anders Björck

Bildgalleri från Gamla zoologiska museet

  Senast uppdaterad 2 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 17 oktober, 2014 av Ingrid André