logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Vattenblänk

   Park och natur

Råbysjön

Lund har ont om vatten, i synnerhet badvatten. Den som vill bada får cykla till Bjärred eller Lomma. Stenbrotten i Billebjär och vid Dalby är också populära badplatser. Höje å är inte badbar.

Men nu 2016 byggs faktiskt en sjö i Lund. Det är på nya Råbylund öster om Gastelyckan som Råbysjön skapas. Den blir stor som fem fotbollsplaner (en fullstor fotbollsplan är ungefär 7 000 kvm). 

Men tyvärr, det blir ingen badsjö. Sjön fylls med dagvatten, alltså regnvattnen och blir därmed inte ren och godkänd för bad. Men ändå, det blir en stor sjö med en liten kajplats och bryggor. Med små båtar kan man ro och kalla vintrar ges skridskois. 

Vid sjön blir en parkhage och där skapas ett konstverk signerat Gunilla Bandolin. Det heter Tallriken och består av cirklar i gräs som man kan gå i. 

Lund har haft fler ”badställen”. På 1800-talet då det fanns t.ex. tre dammar på Helgonabacken intill nuvarande Universitetsbiblioteket. Den största av dem kallades Vanningadammen. Där lär småpojkar kunnat ta sig ett dopp. En liten pöl av den finns kvar vid reumatologiska kliniken norr om Helgonavägen.

Det finns en fågeldamm i Stadsparken.
Och en tom damm finns i Sankt Jörgens park (Skönadal). Den var tills för inte så länge sedan en populär plaskdamm. Men för att vara just en plaskdamm där barn förväntas bada krävs en reningsanläggning och för en sådan har Lunds kommun inte anslagit medel. 

Visst saknar Lund vattenblänk.

Text: IN


2016-04

  Senast uppdaterad 28 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 18 april, 2016 av Ingrid André