logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Tuna lekplats

   Park och natur

Tuna slott revs 1948 och återkom 2021.

Nästan i alla fall. Lekplatsen i Tunaparken var nersliten och trist. September 2021 invigdes en ny lekplats som blivit rejält uppskattad. Barnfamiljer vallfärdar och får uppleva en modern lekplats med historia inspirerad av en saga från år 1909.

Tuna slott var egentligen inte ett slott men en pampig villa som byggdes på 1860-talet till biskopsänkan Emelie Thomander och hennes döttrar Ida och Emma. Arkitekt var Helgo Zettervall. När Ida avlidit tog kommunen över. Det stiliga huset var svårt fuktskadat och revs.

Nu har en kopia i lagom barnstorlek byggts upp. Det är ena sidan som ser ut som slottet gjorde. Andra sidan är öppen för lek och inte minst klättring. Nästan fem meter upp kan man klättra och åka rutschkana ner. En synnerligen populär sysselsättning.

Sandlådan är utformad som en fontän omgiven av stengrodor. Jo, den liknar fontänen på Universitetsplatsen.

Den som kikar lite extra runt lekplatsen träffar på djur i sten, en rödhake visar vägen för barnen och det finns ekorre, hare, grävling och igelkott.

Karin Sjölin, landskapsarkitekt i Lunds kommun, har gestaltat förändringen av Tunaparken. Inspiration fick hon från boken The secret garden (Den hemliga trädgården) som den engelska författaren Frances Hodgson Burnett skrev 1909.

I boken hittar en flicka en bortglömd sovande trädgård i en gammal slottspark. Det är de vilda djuren som visar henne vägen. Där finns rödhaken, ekorren och några fler av djuren som nu finns i nya Tunaparken både i sten och levande.

Hela parken har genomgått en förnyelse och mer ska hända. Där slottet stod är en rosenträdgård som ska få nya rosor och lökväxter.

Där Emelie Thomander hade köksträdgård finns nu en buxbomparterr omgiven av idegran. Där har numera tre lejon flyttat in.

Också en snöig vinterdag är lekplatsen i Tunaparken värd ett besök.

Text: Ingrid Nathell, foto: Leif Jansson

  Senast uppdaterad 26 december, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 26 december, 2021 av Ingrid André