logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Studentskegården

   Byggnader | Studentliv

Lunds Studentskegård. Foto: IA

Bakom en glaslucka satt fru Andersson. Hon hade kontroll över vilka som kom och gick. I drygt 80 år har Lunds Studentskegård funnits vid S:t Laurentiigatan. Ännu bor bara kvinnor där. Men glasluckan är borta och fru Andersson också.

1873 fick kvinnor tillträde till akademiska studier. Andelen kvinnor ökade sakta men säkert. 1920 utgjorde kvinnorna 10 procent av studenterna vid Lunds universitet.

Boenden för män fanns men för kvinnorna var det sämre. Vid Stora Algatan fanns ett mindre hem för kvinnor men flertalet fick i början av 1900-talet söka rum hos äldre kvinnor som hyrde ut.

Att det var svårt att finna boende berodde också på en misstänksamhet mot kvinnliga studenter. Kvinnor skulle inte ägna sig åt högre studier.

När Lunds universitet firade 250-årsjubileum 1918 donerade hovmarskalk Gustaf Coyet på Torup 100 000 kronor för ett studentboende. Någon tanke på att det skulle bo kvinnor där fanns inte.

Nu började kampen för kvinnors rätt till studentboende. 1924 hade donationen ändrats så att medlen skulle gå till ett studenthem för kvinnor. Friherrinnan Henriette Coyet spelade en viktig roll för denna ändring.

Viktig var också kronprinsessan Louise som gick i spetsen för en insamling där landshövdingskorna i de södra länen bidrog.

Än viktigare var säkert Asta Kihlbom, docent och ordförande i kvinnliga studentföreningen som bildats år 1900. Hon drev på och hyllades i en Q-vers i tidningen Lundagård med ”Hon byggde huset”.

Att det kunde byggas ett hus berodde också på att Lilly Quennerstedt efter sin makes Augusts död donerade en tomt med plats för huset och en väl tilltagen park.

Arnold Salomon-Sörensen var arkitekt. Han ville bygga gediget men inte lyx. Med dagens mått är det ändå mycket elegant i Studentskegården. 

Möblerna är designade av Carl Malmsten, lamporna kom från Svenskt tenn och mattorna från Märta Måås-Fjetterström.

Dessa fina ting används fortfarande i studentrummen och samlingssal.

1937 var det dags för högtidlig invigning. Kronprinsessan och friherrinnan på Torup var inbjudna.

På nyåret 1938 flyttade de första kvinnliga studenterna in i de 40 rummen. Och så har det fortsatt i 80 år. 

Hyrorna kan hållas låga genom sparsam renovering. Sommaren 2019 genomfördes dock ett utbyte av stammar och rör. De gemensamma toaletterna och badrummen blev uppfräschade.

Den låga hyran, 2 000 kronor i månaden lockar många sökanden.

— Enda kriteriet är att man är kvinna och studerar vid Lunds universitet. De som har 90 högskolepoäng hamnar i en speciell kvot. I övrigt fördelas rummen genom lottning, förklarar Elvira Gullberg, edil 2019-2020.

Att det bara bor kvinnor i huset har föranlett en del nedsättande epitet genom åren, ”Karllösa” och ”Nuckebo”.

Nej, det är inte och har aldrig varit förbjudet med pojkar på rummet.

Agnes Andersson. Foto: privat

Från starten 1938 till 1963 fanns portvakt och det var fru Andersson med förnamnet Agnes. Hon satt i sin glaslucka och där fick besökande anmäla ärende.

— Hon hade koll på allt och alla. Men hon kunde, har det berättats, bevara en hemlighet. Det är nästan så man saknar en fru Andersson, säger viceedilen Erika Kaspersson.

Lunds Studentskegård  är en ekonomisk förening och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Text: Ingrid Nathell

Läs mer

Bott i Lund: från vindskupa och logement till lägenhet; lundensiskt studentboende igår & idag & imorgon/ red. Fredrik Tersmeden… 2010.
Lund utanför vallarna. Bevaringsprogram. Del 1. 1991.
Lunds Studentskegård 1937-1987/ red. Berta Stjernquist. 1987.

  Senast uppdaterad 22 december, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 22 december, 2019 av Ingrid André