Råängens Hage på Brunnshög
På en åker strax öster om Utmarksvägen ramas ett 40 x 40 meter stort område in av en U-formad mur uppförd i återbrukat tegel. Sydsidan står öppen och över den svävar en tjock skiva i rostig cortenstål buren av smäckra korsformade pelare.
När man bygger en ny stadsdel börjar man normalt med bostäderna, parker kollektivtrafik och annan service får – i bästa fall – komma i efterhand. På Brunnshög har man valt att göra tvärt om, man börjar med parkerna och kollektivtrafiken.
Råängen är en blivande stadsdel i den östra delen av Brunnshög, där Domkyrkan äger ett 10-tal hektar stort område som så småningom ska bebyggas med ett tusental bostäder. Tidigare har kyrkan sålt eller bytt bort mark som skulle exploateras, men här har kyrkan valt att själv driva processen och på Råängen har det genomförts flera olika konstprojekt.
Hagen framstår idag som den först bebyggda platsen inom Råängen, när stadsdelen står klar kommer det att vara den enda obebyggda platsen i stadsdelen och förhoppningsvis en samlingsplats för stadsdelens invånare.
Hagen uppfördes 2020-21 och ritades av de norska arkitekterna Geir Brendeland och Olav Kristoffersen. Den 2,2 meter höga muren uppfördes av 48 000 tegelstenar från den rivna syltfabriken i Björnekulla.
Skärmtaket som utifrån ger intrycket av en massiv volym ger en helt annan känsla när man ser det underifrån. Här har man inspirerats av Helgo Zettervalls takstolar på Domkyrkovinden och liksom Domkyrkans takstolar är inte skärmtakets stomme svetsad samman utan hålls ihop av 20 000 nitar. Det konstruerades av Tim Lucas och Ian Shepard på Price & Myers. Under skärmtaket står ett långt bord som vilar på två stenblock och på natten tänds belysningen över bordet.
Inne i Hagen syns ännu spåren av en workshop 2022 där barn fick experimentera med vatten och jord.
Råängens Hage fick Lunds stadsbyggnadspris 2021 och tilldelades 2023 Skånes arkitekturpris av Region Skåne och Sveriges Arkitekter Skåne. Råängens Hage var även nominerad till Kasper Sahlin priset för 2022, men vinnaren blev en annan.
Text & foto: Otto Ryding
Läs mer
Arkitektur 2022:7