logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Påven kom till Lund

   Händelser

Paven1


Den 31 oktober 2016 kom påven till Lund

Paven1

Den 31 oktober år 1517 spikade Martin Luther upp sina kyrkokritiska teser som tände reformationen. På årsdagen 499 år senare samlades lutheranska och katolska dignitärer från hela världen till en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka för att börja vandringen mot försoning. I spetsen påve Franciscus, Kristi ställföreträdare på jorden och biskop Munib Younan, president i Lutherska världsförbundet.

Mötet, som kommer att gå till historien, har planerats i flera år och förlades till Lund eftersom det var i Lunds Domkyrka som Lutherska världsförbundet grundades 1947. Kyrkan har också varit en viktig helgedom ända sedan 1100-talet – först för katoliker och sedan för lutheraner. Bland de 700 inbjudna deltagarna i gudstjänsten fanns 8 ärkebiskopar, 41 biskopar, 2 rabbiner, 2 imamer och en rad andra kyrkliga företrädare. Också det svenska kungaparet fanns på plats tillsammans med representanter för regeringen. Stefan Löfvén tog emot på Sturup och sen träffade påven kungaparet i Kungshuset innan de tillsammans promenerade ner till domkyrkan. I skaran var också utrikesminister Margot Wallström och kulturminstern Alice Bah Kuhnke.

Paven2

Värdskapet delades av ärkebiskop Antje Jackelén och den katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius.

Mötet bygger på dokumentet Från konflikt till gemenskap från 2013 som de kristna kyrkorna tagit fram tillsammans. Påven tackade Gud för förtjänsterna med reformationen och biskop Younan bad om förlåtelse för våld och förföljelser som skett i religionens namn.

Påve Fransicus och biskop Younan undertecknade sedan en deklaration med fem imperativ om förståelse och samarbete som katoliker och lutheraner i hela världen nu ska följa. När de både prelaterna omfamnade varandra fick de en stående applåd och jublet i domkyrkan visste inga gränser. Hundratals mobilkameror var i aktion så den historiska överenskommelsen är väl dokumenterad. Men det finns många svåra frågor på vägen. Gemensam nattvard och kvinnans ställning i kyrkan finns det inga utfästelser om.

Paven3

Arrangörerna visste inte hur mycket folk som skulle komma till Lund och det hade talats om kanske hundratusen. Men det var ”bara” fem-sex tusen som följde gudstjänsten i storbildskärmen på Stortorget. Säkerhetspådraget var stort och rigoröst men trots kravallstaket, avspärrningar och ridande polis var stämningen lugn. Det gråmulna vädret till trots var det fest och glädje i luften. På torget minglade nyfiken allmänhet, hitresta påve-fans, utländska journalister och polisvolontärer.

Direkt efter gudstjänsten i Lund for Franciskus med sitt entourage och andra deltagare till Malmö Arena där det pågick ett ekumeniskt möte, Together in Hope, för allmänheten.

På tisdagen hölls en katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö innan påve Franciskus återvände till Rom. Kvar lämnade han bilden av en populär,vänlig och anspråkslös man med ett starkt patos för ekumenik. Nu är förväntningarna på honom än större.

Text: Solveig Ståhl. foto: Gunnar Menander och Claes Wahlöö (Storgtorgsbilden)

2016-11

  Senast uppdaterad 11 augusti, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 2 november, 2016 av Annika Andre