logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Observatoriet

   Byggnader | Torg och platser

Observatoriet
Observatoriet

Lite spännande, lite högtidligt är det att kliva upp för trappan i observatoriebyggnaden vid Svanegatan. Astronomerna flyttade ut 2001 och sedan dess har huset stått tomt. Lunds kommun vill våren 2018 väcka liv i huset och efterfrågar idéer om hur det kan användas och vara tillgängligt för Lundaborna. Kulturportal Lund har gått husesyn. 

1867 stod observatoriebyggnaden färdig. Helgo Zettervall hade skapat en byggnad som är intakt till det yttre och några förändringar ska inte göras och är inte tillåtna. Inte heller invändigt tillåts några stora ingrepp. Hiss upp i tornet till platsen där stjärnkikaren stod är inte möjligt att installera. 

Det är till att kliva upp för trapporna. 

— Gå på egen risk, varnar samhällsstrateg Mathias Nilsen, som är projektledare för den idétävling som utlysts. 

Någon fara att gå i trappan är det inte och värt besväret när man rundar den massiva grunden för stjärnkikaren. Den skulle stå stadigt. Väl uppe får vi se fundamentet till kikaren. Den finns inte kvar men lär finnas bevarad nermonterad. 

Tornet får nog förbli skådebröd. Det är i de nedre planen som Mathias Nilsen ser en potential att skapa något nytt. Kafé, konst är sådant som nämnts.Helt lätt är det inte. Astronomerna krävde kallt inomhusklimat och i en del är taket öppningsbart för stjärnskådande. 

Vi vandrar runt och ser att rummen är nergångna men definitivt värda att bevara och Mathias Nilsen använder ordet potential flera gånger. 

Många Lundabor har minnen från observatoriet när Planetariet visade bilder och filmer om rymden 1978-2001. Vem minns inte Professor Stjärnkvist och månens barn. Då var det värt att stå i kö med barn och barnbarn. 

Observatoriet ligger i den parkmiljö som numera ingår i Stadsparken och planer finns att återställa de parkgångar som fanns på 1800-talet, de stora träden bevaras och en del nyplantering ska det bli. 

I parken finns fler hus som ingick i observatoriet. I Räknehuset med sina vackra gavlar från 1912 ritat av Henrik Sjöström gjordes statistiska beräkningar. Nu håller Naturskolan till där och i bottenplanet finns rum för Katedralskolans lärare. Klassrum finns i forskarbaracken från 1949. Här stod en gång astronomernas första dator. 

Vaktmästarbostaden utmed Svanegatan är från 1865 och innehåller nu skolornas resurscentrum. 

Nergrävt i backen är Seismografhuset från 1914. Lika gammalt är det lilla astrografhuset som lyser gult efter en renovering. Återställd är också rälsen som det lilla huset kan åka på för att se ut i rymden från olika riktningar. 

Det är främst observatoriebyggnaden som Lunds kommun hoppas få verksamhet i. 

— Men får vi förslag också för de övriga husen så är vi tacksamma. De utgör en värdefull enhet, säger Mathias Nilsen. 

Observatoriet klocka

Hoppas kan man också att den klocka från 1913 som en gång var Lunds rättaste ska börja fungera. Den sitter i grindpartiet i hörnet mot Svanegatan – Gyllenkroks allé. 

Text 2018: Ingrid Nathell, foto: Claes Wahlöö

Tillägg februari 2024:
Ännu är det oklart vad som ska hända med Observatoriebyggnaden. Planering har inletts för att rusta upp byggnaden till lokaler för Naturskolan. Men nu vill kommunledningen pausa detta arbete, som enligt kalkylen skulle kostat 8 miljoner. Nu beräknas kostnaden bli 19 miljoner.

Läs mer: 
Borg, Henrik, Observatoriet, Svanelyckan 3, Lund. Antikvarisk förundersökning. 2009. 
Lunds stadskärna: bevaringsprogram Clemens och Drottens rotar. 1981

Läs också om Observatorieparken.

2018-05

  Senast uppdaterad 25 februari, 2024 av Ingrid André
  Publicerad 6 maj, 2018 av Ingrid André