logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

När Lund (och Skåne) snöade in

   Händelser

Bangatan, stationen t.h.

En vinterhelg i Lund kan vara som i dessa dagar i mitten av februari 2021 – vit, vacker och lagom kall.
Men det kan också vara yrsnö, pinande blåst och minusgrader som känns som många fler. Som nyåret 1978 – 1979, en helg som skåningar inte glömmer.

Det hade varit en grön jul men flera förebud om vinter och redan några dagar före nyårsafton började det blåsa. Sen tilltog både snöfall snön och blåst.  Och det är inget julkortssnöfall när snön ”fyger”.  Det dröjde inte länge innan bilar, bussar och även tåg körde fast i snön. Tåget från Helsingborg till Malmö dagen före nyårsafton hejdades i Lackalänga av övermäktiga drivor och blev stående. 45 passagerare var här insnöade i tolv timmar.

Ovädret kulminerade på nyårsafton.  På Hanö uppmättes 38 sekundmeter – full orkan.  Lund såg ut som en spökstad det bästa transportmedlet var skidor.  Skidåkare hade gator och torg för sig själva. Personer som nonchalerat varningar och tagit bilen för att fara till vänner och fira nyår fick lämna sitt fordon i drivorna.   Vissa värdfolk fick fira själva med hummer och oxfilé i överflöd – andra fick improvisera med grannar som också var insnöade.  Bebyggelsen på Norra Fäladen slutade på den tiden vid Norra Gränsvägen och här hade de nordostliga vindarna och snön fritt tillträde. På nyårsdagen reste sig en jättedriva längs vägen och som dolde en rad övergivna bilar. Det tog flera dagar och mycket grävande för att få fram dem.

Det var en improvisationernas och de udda lösningarnas helg. Många anställda inom t.ex. sjukvården bodde på landet och hade inte en chans att ta sig till stan. Sjukhuschefen gick ut i radion och bad eller beordrade anställda som bodde nära sjukhuset att ta sig dit, gärna skidledes, för att rycka in. Det var den här helgen som lokalradion, ganska ny och oprövad, verkligen fick sitt elddop. Trafikreportern Karsten Erichs blev en sambandscentral med sändningar dygnet om. Inte bara nyheter – han förmedlade problem och lösningar. Människor som satt insnöade i sina fordon, sjuka som behövde hjälp, gamla som hade slut på veden. ”Finns det någon som bor i närheten och kan hjälpa till? etc.  Folk var hjälpsamma och initiativrika. Och överallt lyssnade man hellre på lokalradion än traditionella förlustelser i TV. Det som ”Katastrof-Karre” bjöd på var ju dramatik på riktigt.

Det enda som rullade på gator och vägar de dygnen var militära bandvagnar som lånats in bl.a. av brandkåren och lasarettet.

På nyårsdagen började Lund hämta sig – och plötsligt hade barnen pulkabackar vart de vände sig.

Men detta visade sig bara vara en var bara en övning – i mitten på februari härjade en ännu värre snöoväder.

Text: Solveig Ståhl, foto: Anders Lundquist

  Senast uppdaterad 23 februari, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 14 februari, 2021 av Ingrid André