logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Hansson, Martin åkare

   Profiler

Lunds siste åkare med upp till sex hästar i stallet. Stallet beläget vid St Södergatan i Lund. Hansson fick utmärkelse för sin exemplariska djurhållning.

Hansson åtog sig transporter av allt från ris, grenar och annat trädgårdsavfall till nykläckta studenter.

Stadsbudsföreningen nr 2 konkurerade med Hansson om transporter, men deras hästar var av en annan ras än Hanssons och inte alls så eleganta som hans. När Hansson kom körande med sina vackra hästar var synen anslående! En lång piska på vagnen användes säkert aldrig. Lundaborna stannade ofta upp för att titta på ekipaget, när det kom längs gatorna med klapprande hästhovar.

När Hansson och hans hästar anlände för att utföra en beställning, kunde detta innebära ett litet äventyr för de barn som fanns i närheten! Transporten måste ibland köra t ex genom en trång portgång för att vagnen skulle kunna lastas. De två hästarna tyckte inte om att passera på sådana ställen och fast Hansson ledde dem vid tyglarna vrenskades de och skrämdes av ekot av de klapprande hovarna.  Det krävdes mycket av Hanssons lugn och handlag med dem för att manövern skulle lyckas. Men det gjorde den naturligtvis alltid!

Martin Hansson och hans hästar utgjorde ett mycket trevligt inslag i stadsbilden och troligen uppskattades detta mycket av alla i Lund. Han var en rejäl och vänlig man och hästarna var vackra och Hansson var en på sin tid mycket uppskattad lundaprofil!

Läs mer:
Håkansson, Arne & Hagblom, Staffan, Lundaepoken från 30-tal till 60-tal.
1964

  Senast uppdaterad 3 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 maj, 2019 av Ingrid André