logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lunds stora folkfest – Loppisen på Södra Esplanaden

   Händelser

Loppis1

Lunds eget ”Unter den Linden” finns på Södra Esplanaden. Där under lindarna pågår från tidig vår till sen höst varje lördag en folkfest med en omfattande loppmarknad. Maj och september är de populäraste månaderna. När försäljningen varit som störst har den sträckt sig från Dammgårdens p-hus till Mejeriet. 

De allra flesta försäljare är inte där för att tjäna pengar utan mest för att det är roligt. Så är det också för köparna. Men visst går det att göra fynd. De som ska sätta bo kan hitta en hel del köksprylar och annat. Loppisen är populär bland banfamiljer som hittar billiga kläder och skor som andras barn vuxit ifrån. 

Loppisen är ett folknöje och så roligt att en del köper ena lördagen och säljer det de köpt nästa lördag. 

Det började på Clemenstorget
Det var i slutet av 1980-talet det började. Då hade loppmarknaden på Clemenstorget vuxit och den var populär. Det blev ramaskri när kommunen ville flytta verksamheten. Argumentet var bland annat det trafikkaos som försäljningen skapade. 

Det var då Bertil Turesson (m), dåvarande ordförande i fastighetsnämnden, kläckte idén med att ordna loppisplatser under lindarna på Södra Esplanaden. Förslaget var inte populärt till en början. Säljare och köpare hade trivts på Clemenstorget. 

Loppis2

Växte och flyttade till Esplanaden
Men det tog inte lång tid förrän den nya platsen blev populär och loppisen växte rejält. Verksamheten på Södra Esplanaden är vida känd och många kommer från andra orter för att delta i folkfesten. Lunds kommun har styrt upp med trafikregler, container och bajamajor. 

Regelkrångel våren 2016
Allt var frid och fröjd till våren 2016 när kommunen införde nya bokningsregler. Nu ska plats bokas med bank ID och förskottsbetalning via internet. Det går också att boka senast dagen innan på Turistbyrån mot uppvisande av legitimation. Antalet platser har begränsats till 151 stycken på sträckan mellan Råbygatan och Tullgatan. 

Loppisälskarna protesterar mot krångligare regler och det har blivit färre 
försäljare. Det populära lördagsnöjet är, enligt kritikerna, hotat. 

Loppis3

Lunds kommun försvara de nya reglerna med att det varit visst kaos och oenighet om platsfördelningen förut. Att man måste registrera sig men bank ID eller legitimation beror på skatteregler. Skatteverket kräver att kommunen registrerar de som säljer på loppmarknader. Tidigare har en del hållit sig undan torgvakterna och undgått registrering. 

Bilderna till denna text är tagna en regnig lördag i juli 2016.

Text: Ingrid Nathell; foto: Claes Wahlöö

Gunnar Menander gjorde ett bildreportage 2010, se nedan.

Klicka på bilderna för att förstora.

2016-07

  Senast uppdaterad 22 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 6 juli, 2016 av Ingrid André