logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lunds kulturpris i år till Kulturportal Lund

   Uncategorized

logga

Varje år delar Lunds kommun ut Lunds kulturpris till den kulturpersonlighet eller kulturorganisation som under många år har arrangerat, skapat eller på något sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare. I år har prissumman fördubblats och uppgår nu till 30 000 kr.
Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att årets pris tilldelas föreningen Kulturportal Lund.

– Historien, mänsklighetens samlade erfarenheter, lär oss om nuet och framtiden. Detta är inte minst sant i Lund med dess rika och fascinerande historia. Kulturportalen Lund utför, med djupt engagemang och brinnande kärlek till hemstaden, ett lysande arbete med att värna och informera om vårt gemensamma Lunda-arv, som ger oss såväl sammanhang som distans till nuet. En ytterst viktig pusselbit när vi bygger framtidens Lund tillsammans, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kulturportal Lund är både en ideell förening och en webbplats om Lunds historia och kulturarv. På webbplatsen har föreningen samlat hundratals texter, bilder, filmer och ljudklipp, som speglar staden i tid och rum. Redaktionen producerar ett stort antal egna texter, många gånger utifrån material hämtat från Lunds bevaringsprogram, Stadsbibliotekets Lundasamling, Kulturen och andra institutioner.

– Inget enar Lundaborna så mycket som intresset för stadens historia. Och inget splittrar lundaborna så mycket som diskussionen om vilket historiskt skeende som helst. När tvisterna runt middagsbordet ska lösas åker telefonerna fram, och väldigt ofta är det på Kulturportal Lund facit hittas.

  Senast uppdaterad 7 juli, 2024 av Ingrid André
  Publicerad 10 juni, 2024 av Ingrid André