logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Wadner, Britt (1915-1987), entreprenör, piratradiochef

   Profiler

Britt Wadner

När Britt Wadner köpte huset på Nygatan 19 i Lund 1959, hade hon hunnit bli 44 år. Hon hade hela sin uppväxt drömt om att bli skådespelare och hade blott 17 år gammal flyttat från sina föräldrar i Växjö, där pappan var militär och hennes mamma startade svenska Lottarörelsen.

Hon hade därefter bland annat ett liv bakom sig som fotomodell, revyaktris, gårdsmusikant och hemmafru i Stockholm och som värdshusvärdinna i Båstad. Britt Wadner gifte sig tre gånger och fick tre barn innan hon flyttade till Lund. I Lund, lyckades hon få ett arbete som försäljare av möbeltassar, men det tänkte hon inte hålla på med så länge.

Piratdrottningen och piratradion

I september 1959 anställdes Britt Wadner som annonsförsäljare i piratradioföretaget Skånes Radio Mercur. Företaget hade den 22-åringe Nils-Eric Svensson, kallad NES, knappt ett år tidigare startat i Landskrona. Radiosändningarna skedde från ett skepp som hette M/S Cheeta som låg förtöjt på internationellt vatten i Öresund. Skeppet ägdes av den danska piratradiostationen Radio Mercur som sände mot Danmark. NES hade fått hyra in sig på ett par timmar om dagen på den danska båten.

I juni 1960 blev Britt Wadner delägare samtidigt som företaget flyttade till Malmö. I september 1961 lämnade NES företaget eftersom han tröttnat på att kämpa mot Sveriges Radio och myndigheterna som inte ville acceptera deras sändningar. Britt Wadner tänkte dock inte ge upp utan hon tog över. Efter några månader döpte hon om företaget till Radio Syd.

Britt Wadner drev nu, trots myndigheternas försök att stoppa henne, Radio Syd vidare tillsammans med sina barn Kalle och Connie. 1962 antog riksdagen en radiolag som innebar att det blev förbjudet att sända radiosignaler som kunde störa annan mottagning i Norden. Det blev också örbjudet att inneha en rundradiosändare och att hjälpa till med transporter eller på annat sätt bistå innehavaren av en sådan.

Britt och Radio Syd fortsatte ändå och hon lyckades köpa loss skeppet Cheeta. Myndigheterna gjorde dock allt för att stoppa henne. Kampen ledde till sju rättegångar och fyra domar mot Britt Wadner: 1962 – dagsböter, 1963 – dagsböter, 1964 – tre månaders fängelse (som hovrätten ändrade till en månad som avtjänades på Hinseberg), 1965 – fängelse (som hovrätten ändrade till villkorligt straff).

1966 tog det slut
1966 kom dock slutet för Radio Syd i Öresund. Cheeta II, (ny båt efter att Cheeta I förlist hösten 1964) låg på sin plats på internationellt vatten i Öresund när hon i januari råkade ut för problem med snö, blåst och framförallt is och riskerade att gå under. Eftersom båten inte kunde gå mot land utan att bli beslagtagen tvingades Cheeta II lämna Öresund. Radio Syds signatur: ”Så länge skutan kan gå…” var det sista som hördes.

Ett par månader senare antogs en ny skärpt radiolag av den svenska riksdagen. Britts försök att få dispens avslogs. Britt flyttade till Gambia, men dog i Lund 1987.

Huset på Nygatan 19 i Lund blev under alla år en samlingsplatsplats för många goda vänner och kända gäster. Bland dessa bland annat Fritiof Nilsson Piraten som ofta kom på besök. Han och Britt kallade sig ’titulärpar’ för han var ju piraten och hon var piratdrottningen.

Tre av bandmedlemmarna i The Rolling Stones – Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones bodde i Britts hus under några nätter under ett turnébesök i Malmö sommaren 1965. Det kändes nog ganska bra för dem att kunna fly fansen på det sättet och så fick de laga sin egen mat och hjälpa till att måla poolen i trädgården.

Text: Annika André

Läs mer
Clarén, Ulf & Olander, Staffan, Piraterna på Öresund. 2015.
Karén, Fredric, Piratdrottningen, Boken om Britt Wadner och Radio Syd .1999.

2018-11

  Senast uppdaterad 25 juni, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av caesax