logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Ahlfors, Helga (1904-1985), charkuterist

   Profiler

Ahlfors Helga

Berättelsen om Helga Ahlfors är också berättelse om Holmgrens köttaffär och Saluhallen, där hon arbetade i 60 år. Det var en bestämd, envis men rättvis kvinna som stod bakom disken i hallen. Hon blev något av en institution i Saluhallen. 

Helga Ahlfors var dotter till Elna och och Nils Holmgren, som 1898 öppnade köttaffär i Tomegatan. Med tiden blev det sex filialer runt om i Lund. Paret hade också en köttvagn på Stortorget. Den övergavs när man 1909 kunde flytta in i nybyggda Saluhallen. 

Dottern Helga började tidigt atthjälpa till bakom disken i Saluhallen och lärde sig det mesta om att rensa tarmar och tillverka korv. Och hon skulle vara med om Lundaknakens segertåg i Lund. 

I Lund och i Saluhallen fanns en annan köttaffär, som drevs av Amalia och Arthur Borglin, som var först med att importera tysk knackwurst. Hos Borglins arbetade en försteman som hette Wilhelm Ahlfors. Tycke uppstod mellan honom och den unga Helga. Han bytte disk och så småningom slogs rörelsernas samman och blev Holmgrens, som ännu är på plats i Saluhallen. 

Helga Ahlfors arbetade kvar till 1975 när hälsan tvingade henne att lämna sin plats bakom disken. Hennes söner Leif och Lennart fortsatte verksamheten. Leif lämnade så småningom med Lennart fortsatte tills han avled 2009. 

Familjen Ahlfors finns kvar som ägare i aktiebolaget. Och kvar finns en del av Helga Ahlfors recept. Ännu säljs Mor Helgas svartsoppa vid Mårten. 

Familjen Ahlfors och knaken
Det går inte att berätta om familjen Ahlfors utan att nämna knaken. Det var i mitten av 60-talet som Leif Ahlfors tillsammans med Ove Hansson från Marieholm tog fram den hemliga kryddblandning som ger korven dess karaktär. Hur många knakar som tillverkats först på Bredgatan, sedan på Södra vägen och numera på Gastelyckan är det ingen som vet. Men åtskilliga är de Lundabor som klämt en och annan knake (det heter just klämma en knake). 

Att det heter knake kan man tro kommer från tyska knackwurst men det finns de som hävdar att det kommer från ordet knaka, Det knakar i skinnet när man sätter i tänderna. Det knakade rejält på lasarettet när blocket byggdes. Mängder av de lundensiska korvarna levererades till byggnadsarbetarna. 

Text: Ingrid Nathell

Läs mer
Mårtensson, Jan & Ploski, Andrzej, Lundaprofiler under tusen år. 1999.

  Senast uppdaterad 17 juni, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André