logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Hagblom, Kurt (1913-1987), Lunds förste pressfotograf

   Profiler

Hagblom Kurt
Kurt Hagbloms far, Johan, arbetade på SJ:s verkstad i Malmö. Efter moderns död 1920 i spanska sjukan flyttade den sjuårige Kurt in hos sin farfar, fotografen Alfred Hagblom vid Stora Tomegatan i Lund. Alfreds firma, då flyttad till Bredgatan, övertog han 1935. Sin första utbildning i yrket fick han alltså av farfadern och redan i tonåren utförde han sina första fotouppdrag. 

Kurt Hagblom skall betecknas som Lunds förste renodlade pressfotograf även om han i början av karriären tog emot amatörarbeten för att dryga ut inkomsterna. Men sedan dominerade nyhetsuppdragen för tidningarna Arbetet, Skånska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet. I början fanns viss konkurrens, men från 1950-talet och in på 1980-talet dominerade Hagblom Foto den lokala nyhetsmarknaden. En anledning var länge att tidningarna inte hade egna anställda fotografer. 

Blick för nyhetsbilden
Genom åren tog Kurt många bilder som sticker ut i den samlade verksmassan. En sådan klassiker är från statsministeraftonen 1958 där Tage Erlander sitter med sina ”kronprinsar” Olof Palme och Ingvar Carlsson. Kurt hade en vaken, journalistisk blick för den goda nyhetsbilden – därtill inte sällan hjälpt av en humoristisk och ironisk blick.

En retrospektiv utställning med bilder tagna av Kurt Hagblom anordnades 1974 på Lunds stadsbibliotek. Ett urval av bildproduktionen presenterades 1986 i ”Lundabor” som utgavs av Gamla Lund och samma år erhöll han Lunds kommuns kulturpris tillsammans med konstnären Brita af Klercker. 

Genom åren fick flera, senare kända fotografer, lära sig yrket då de arbetade för Kurt – en av dessa är Stig T Karlsson.

2012 bekostade Per-Håkan Ohlsson ett inköp av firma Hagbloms negativarkiv som överlämnades till Lunds universitetsbibliotek. Det är en jättesamling på 1.250.000 negativrutor. Bilderna digitaliseras och publiceras efter hand på Alvin – en plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.

Text: Claes Wahlöö

Läs mer:
Hagblom, Kurt & Håkansson, Arne, Lundabor. 1986

  Senast uppdaterad 17 juni, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 20 april, 2019 av Ingrid André