logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Sparbanken Öresund

   Industrier och hantverk

Kyrkog9

Sparbanken Öresund är en fristående sparbank med verksamhet i södra Sverige och huvudkontoret i Lund. Sparbanken är landets största fristående sparbank med runt 145 000 kunder. Bankens historia sträcker sig över 150 år tillbaka.

Sparbanken Finns verksamhet började redan 1833 och en av initiativtagarna var professor Carl Adolph Agardh, botaniker och nationalekonom. De första åren togs bankens kunder emot i räkenskapsförarens bostad och lånehandlingarna förvarades fram till 1860-talet i en kassakista placerad i Domkyrkan.

Efter att under några år haft sina lokaler i det gamla rådhuset fick banken 1874 en egen byggnad i korsningen Kyrkogatan-Klostergatan. Granne med Sparbanken åt norr var Värdshuset Altona som fått ge namn åt hela kvarteret. Då Sparbankens byggnad från 1874 snart blev för liten köptes Altona och där uppfördes 1898-99 bankens nya huvudkontor

Till denna byggnation utlystes en arkitekttävling och det vinnande bidraget var ritat av Fredrik Sundbärg och gick i romansk stil som anknöt till Domkyrkan. Förslaget blev dock aldrig verklighet utan huset uppfördes i något liknande venetiansk palatsarkitektur, efter ritningar av Alfred Hellerström. På de övre planen inreddes exklusiva våningar som hyrdes ut till privatpersoner. På tredje våningen finns en bevarad matsal med hög ekpanel, gyllenlädertapeter och en praktkakelugn. Inredningen var praktfull men tyvärr finns lite av denna bevarad idag.

Sparbanken Öresund har sitt huvudkontor på Kyrkogatan 9 i Lund.

  Senast uppdaterad 4 juli, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 21 september, 2009 av Rune Källén