logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Kulturnatten – en lundauppfinning

   Händelser | Nöjen

kulturnatt

Kulturnatten – vad är det?

Kulturnatten i Lund är ett evenemang av lundaborna för lundaborna.
Lunds kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen, är samordnare men Kulturnatten arrangeras i stor utstäckning av lundaborna själva. Ett åttiotal föreningar, kulturaktörer och privatpersoner bidrar med sitt enorma engagemang till det omfattande utbudet och den stora mångfalden. Universitetet är också en stor arrangör.

Kulturnatten äger traditionsenligt rum den tredje lördagen i september varje år och lockar ca 50 000 människor att sluta upp och konsumera kultur. Lund fylls med aktiviteter från förmiddagen till långt in på natten.

Programmet bjuder på mellan 300 och 400 programpunkter. Barnfamiljer, studenter och alla andra får uppleva allt från musik, dans, teater, yoga, film, vetenskapsshower, pyssel, utställningar och guidade turer till grillad korv….

Kulturnatten arrangerades för första gången 1985. Den var då helt unik i sitt slag, men sedan dess har många andra kommuner följt efter, även utanför Sveriges gränser.

Hur började det?

Kulturgruppen – en informell samarbetsgrupp på tjänstemannanivå – hade sedan i början på 1980-talet samplanerat kulturaktiviteter. Då Gösta John Bredberg (då ordförande i musik- och teaternämnden i Lund) kom med idén om en Kulturnatt i Lund fanns det därmed en van planeringsgrupp att falla tillbaka på. Bredberg inspirerades av Ljusdals bandynatt då kallad ”World Cup Ljusdal” som i sin tur fått inspirationen från ”Tiomila” i orientering. I båda dessa utnyttjades dygnets alla timmar. Om man kan ha idrott på natten kan väl Lund ha kultur på natten, tyckte Bredberg. Sagt och gjort, Kulturnatten var född. Året var 1985.

Den första kulturnatten hade ett 20-tal arrangemang till stor del mellan kl 21-01. Redan andra året hade arrangemangens antal ökat till 80. Lundaborna var överlag väldigt förtjusta och tog idén till sig. Dock tyckte en del så småningom att det började lukta lite för mycket matos och det ställdes krav på att de som serverade något skulle kombinera sin försäljning med att anordna någon slags kulturaktivitet.

Det tionde året hade Kulturnatten ökat till 300 arrangemang på 85 platser och en del av dem höll på till morgonen. Några år därefter med dåligt väder och alltför låg budget ledde till en nedgång i intresset och några spådde Kulturnattens död, men så småningom insåg kommunen att Kulturnatten måste få kosta lite pengar och att det var OK att servera mat igen och det blev en bra balans.

Kulturnatten hade nu hittat sin form och den fortsätter att locka lundaborna till att konsumera kultur i massor den tredje lördagen i september. Varje år.

Text: Annika André
Foto: Håkan Andersson, Anders Björck och Claes Wahlöö.

Lundakonstnären Andrzej Ploski gjorde de första Kulturnattsaffischerna.
Klicka på bilderna för att förstora.

  Senast uppdaterad 22 september, 2024 av Ingrid André
  Publicerad 19 mars, 2015 av Annika Andre