logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Södran

   Byggnader | Lunds historia | Nöjen

sodran

Danspalatset Södran låg på Stora Södergatan 57 och var på 40- och 50-talen Lunds eget svar på Nalen. Södran var ett inneställe och danslokal inrättad i en gammal skolgymnastiksal.

Hela området med fd Rönströmska skolan  köptes 1939 av byggmästaren Nils Tatis Andersson. Bilismen var i växande och avsikten var att här starta en verksamhet för bilvård. Men 1939 var det år då 2:a världskriget bröt ut, vilket innebar ett stort avbräck för bilismen. Tatis Andersson byggde då istället om den gamla gymnastiksalen till lokal för dans och nöje.

Lokalen var inte särskilt stor, men intim och rymde 250 personer. Ibland var det dock fler. På den ena kortsidan fanns en liten läktare på andra våningen och tvärs över, på den andra kortsidan, en liten estrad. Här serverades smörgåsar och wienerbröd med kaffe eller läsk.

På Södran var det dans två gånger i veckan, plus många andra aktiviteter. På premiären 1940 spelade Tonics orkester med då 19-årige Gunnar Svensson (senare Helmer Bryd) vid pianot. Den allra mest populära orkestern genom åren var annars Sutte Löfgrens orkester, som spelade här mellan 1949 och 1956. Danssäsongen varade från september och fram till siste april. Inträdet var 3 kronor.

På femtiotalet hölls det på Södran maskerader och vokalist- och danstävlingar. Rekordstor publik var det när det hölls landskamp i jitterbug. Här fanns också Studio 52, en jazzklubb där det var jamsession en gång i veckan.

På den tiden var det förbjudet i lag med dans på stora helgdagar. Detta pågick ändå på Södran, vilket väckte stor förtrytelse i staden. För att förbigå förbudet ändrades lokalen dessa dagar till en förening då endast medlemmar hade tillträde och mot särskild avgift.

Södran gick i graven 1957, saknad och sörjd av många. HSB byggde 1964 bostadshus på tomten.

  Senast uppdaterad 24 maj, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 4 januari, 2011 av Rune Källén