logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Östgöta Nation

   Byggnader | Studentliv

Östagöta Nations nationshus – med namnet Ostrolocus – är beläget i den s.k. kulturkvadranten och är Lunds mest centrala nationshus.

Östgöta Nation är Lunds äldsta och bildades samma år som Universitetet. Året var 1668, och Skåne hade ca tio år tidigare erövrats av danskarna. Förebilderna fanns både i Uppsala och i Tyskland, så det här med nationer var inget nytt..

Nationen hade bara varit verksam knappt i tio år innan danska trupper återigen stod på skånsk mark. Den 4 december 1676 utkämpades slaget vid Lund. Under kriget stängde universitet och därmed också alla nationer. Först 1682 öppnade universitetet åter och samma år återupptogs eller nybildades nationerna.

Efter andra världskriget hade Östgöta nation , som så många andra nationer, stora problem med lokalbrist. För att avhjälpa denna sökte man under slutet av 1940-talet med ljus och lykta efter ett nytt läge.

Man köpte år 1952 ett svårt förfallet hus som låg intill Kulturen, rev huset och byggde upp en kopia av det gamla huset men med modern teknik och med nytt material. Huset invigdes 1959 och innehåller förutom ett antal studentbostäder nationens exp och festlokal i källaren. 1968 byggdes det till en gillestuga,

Många studenter nöjer sig inte med att vara aktiv i Östgöta Nation under deras tid i Lund, och därför finns det en s.k. vänförening där gamla Östgötar kan fortsätta ta del av nationens verksamheter. De dyker upp titt som tätt, men kanske framför allt när ett stort evenemang nalkas, som t.ex. Filbyteriebalen, Östgöta Nations egen bal.

  Senast uppdaterad 25 augusti, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 12 mars, 2010 av Rune Källén