logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Carlssons Trädgård

   Byggnader

KUM_carlssons

In på gården i det anrika korsvirkeshuset från 1808 vid Mårtenstorget södra sida ligger Carlssons trädgård. Här öppnade Albin Carlsson (i sin egen trädgård) den klassiska uteserveringen 1939. Från början var caféets kök inrymt i stallet på bakgården. Detta blev snabbt ett populärt ställe bland ståndspersonerna på Mårtenstorget. Eftersom Carlsson (eller ”Albin Cals” som det kallades i folkmun) öppnade tidigt på morgonen var det många affärsuppgörelser som kom att avslutas med en kopp kaffe här. Här kunde också frusna torghandlare och andra värma sig kalla dagar.

carlssonsoas

Under många år var Carlssons en oas mitt i staden med sin stora gräsmattor, slingrande grusgångar, träd och buskar. Detta var ett typiskt sommarkafé som var öppet från maj till september. Det fanns plats för 350 gäster och på kvällarna var det ofta musikunderhållning i den upplysta trädgården.

1967 togs dock beslutet i stadsfullmäktige att på denna plats anlägga en busstation. I mitten av sextiotalet revs därför den gamla restaurangbyggnaden, men ny uppfördes 1973.

Läs mer om byggnaden och dess historia här.

  Senast uppdaterad 24 maj, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 19 november, 2010 av Rune Källén