logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lindebergska skolan

   Byggnader | Skolor

RK_lindebergska
RK_lindebergska

På Sankt Laurentigatans norra sida ligger Lindebergska skolan. Här bedrivs idag verksamhet av bl a Lars-Erik Larsson-gymnasiet, en fristående gymnasieskola som erbjuder naturvetenskaplig utbildning med musik som speciell profil, och Kulturskolan .

Lindebergska skolan byggdes 1914-16 av Läroverksföreningen i Lund byggnads AB med Hagström & Ekman som arkitekter. Den kände historikern Martin Weibull tog 1880 initiativ till ett upprop för upprättande av ett högre elementarläroverk för flickor. Man höll först till i Eggertska flickskolan vid Mårtenstorget och sedan i ett hus vid Sankt Petri Kyrkogata. Men trångboddhet drev fram nybygget vid Sankt Laurentiigatan, och det fick namn efter Elisabet Lindeberg, som var föreståndare från 1905. Byggnaden övertogs av Lunds stad 1933.

Fasaden betecknas vara utförd i nationalromantisk realism. De ursprungliga ritningarna visade upp vad som närmast var en byggnad av barockkaraktär. På översta våningen finns fyra bildnischer, ett slags utomhusgalleri. Där målade professor Olle Hjortzberg än idag njutbara och färgrika porträtt av bland annat Sankta Birgitta, Kristina Gyllenstjerna, Hedvig Eleonora och Fredrika Bremer. På 1990-talet har porträtten renoverats.

  Senast uppdaterad 6 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 11 mars, 2010 av Rune Källén