logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Konditori Esplanaden, alias Täppan alias Kringlan

   Lunds historia | Näringsställen

Konditoriet, som tidigare låg på Södra Esplanaden 27, startades 1929 av Erik Andersson.
Smeknamnet Täppan fick det, eftersom det i kvarteret fanns ett av Lunds tidigaste koloniträdgårdsområden (som också hette Täppan). Namnet Kringlan kom efter den stora kringelskylten, som hängde över entrén.

Esplanaden överlevde till 2009 under olika ägare. I början bestod stamkunderna till stor del av arbetare, men efter hand gjorde folk från taxi och från posten Esplanaden till mer av ett ”tjänstemannacafé.

Konditoriet blev också känt för sina väggmålningar av Ledde, alias Karl-Erik Lundberg från Hospitalsgatan. Ledde lär ha gjort de tre väggmålningarna med lundamotiv, enligt vissa som betalning för en skuld till kondiset.

Lokalen är nu ombyggd till en modern bostadsrättslägenhet.
Och Leddes målning? Den är räddad och finns hemma hos fastighetsägaren Arne Paulsson.

Karl-Erik Lundberg, ”Ledde”
Konstförvant, konstnär, fotbollsspelare, a-lagare och provokatör; levde 1926-1992.

Ledde var uppvuxen i fattiga förhållanden i gamla tiders Nöden. Som självlärd konstnär blev han väl känd i Lund för sina tavlor med lundamotiv, som han lär ha målat på beställning. Många samlar på tavlorna. 2009 ordnade galleristen Göran Thulin – som själv samlat på Ledde-tavlor i många år – en samlingsutställning, som rönte stor uppmärksamhet.

Ledde var också fotbollsfantast och lär ha varit en begåvad fotbollsspelare. Han var med och bildade Lunds FF 1941, fast det första namnet var Prennegatans IF.
Per Wahlöö var hans kompis och en av medgrundarna. Ledde var förebilden för Artisten i Wahlöös debutroman Himmelsgeten (som också är utgiven under namnet Hövdingen).

Text: Ingrid André

2011-02

  Senast uppdaterad 1 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 2 februari, 2011 av Rune Källén