logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Katten Tusse

   Märkvärdigheter

Tusse3

På Fäladstorget i norra Lund finns en skulptur, Tellus med Tusse, gjord av konstnären Christer Bording år 1991. Den består av ett klot i diabas, omgiven av ett kar i granit. På karets ovansida vilar en katt. Det är till minne av Tusse som levde på 1980-talet.

Han var en stor svartvit hankatt som hade skaffat sig ett hem på torget. Han levde gott, tiggde kaxigt och elegant av kunderna som kom ut från snabbköpet. När han ville ha vila och värme smet han in i blomsterhandeln där han hade en korg på disken. Som alla katter fann han det naturligt att bli uppassad av människorna. Tidningarna hade uppmärksammat ”Fäladskatten” i några reportage vilket förstås resulterade i ännu mer godbitar från kunder.
Tusse var en majestätisk katt och ”svår på fruntimmer”. Förmodligen hade han fått upp spåret efter någon täck kattflicka på andra sidan Svenshögsvägen den där januaridagen 1989. Full fart utan att se sig för – och så blev han överkörd. Ett inte ovanligt öde i kattvärlden.  De många godsakerna hade nog gjort honom tung i gumpen.

Hade han varit småkändis före sin död blev han storkändis nu. Det blev snyftreportage i olika medier. Ett fönster i blomsterhandeln gjordes i hast om till ett Tussefönster med bilder och tidningsklipp – och förstås blommor som gick ihop med den kollektiva sorgen.  Ägaren intervjuades och beteendevetare uttalade sig om behovet av gemenskap i förort.

Man ville hedra Tusses minne och det ordnades en insamling. Han skulle förevigas som skulptur. Men skulpturer äro dyra och även om många Tussevänner var givmilda räckte det inte till mer än en del av Tellus.  Blomsterhandeln är borta sen länge, det är gott om katter i stadsdelen men ingen har nått status som Tusse.

Text: Solveig Ståhl, foto: Claes Wahlöö

2018-04

  Senast uppdaterad 12 juni, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 25 april, 2018 av Ingrid André