logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Jönsson, Elsa (1910 – 2007), innehavare av modeaffären Ida Jönssons eftr.

   Butiker | Profiler

Elsa Jönsson. Foto: privat

Elsa Jönsson växte upp i Södra Sandby. Hon var dotter till slaktarmästare Anders Andersson som hade en charkuteriaffär på Kungsgatan i Lund. Elsa och hennes syskon fick tidigt hjälpa till i affären.
År 1932 gifte hon sig med handlare Ernst Jönsson som övertog Elsas fars affär. Arbetet i butiken fortsatte till dess Ida Jönsson (inte släkt med Elsa), som ägde en affär vid Stortorget, år 1951 bestämde sig för att överlåta sin affär.

Efter att flera spekulanter dragit sig ur vände sig Ida Jönsson till Elsa Jönsson som gått på handelsskola i Malmö och hjälpt Ida Jönsson med bokföring m.m. Efter mycken vånda accepterade Elsa Jönsson erbjudandet. Hon hade visserligen stor erfarenhet av att sälja köttprodukter men ingen alls  av modebranschen. Det var modigt att ta detta stora kliv. Avtalet med Ida Jönsson var hårt: 2.000:-/mån i tio år. I början av 1950-talet var det mycket pengar. År 1974 lämnade Elsa Jönsson affären.

Den affär hon övertog var helt annorlunda än den vi idag förbinder med Ida Jönssons. Firman hade visserligen ett gott anseende och varorna var av bästa kvalitet men utan Elsa Jönsson hade den inte förvandlats till en affär som man än idag talar lyriskt om. Redan 1952 lät Elsa Jönsson bygga om affären. Hon sällade sig till andra legendariska lundafirmor – Ateljé Chic, Iris blomsterhandel, Grand hotell – genom att anlita samma inredningsfirma – Inredningskompaniet i Malmö.
Ida Jönsson hade sålt underkläder. När Elsa Jönsson ville sälja ut dessa fick hennes systerson Sven Ingvar Andersson fria händer att  använda skyltfönsterna. Han spände upp tvättlinor och fyllde fönsterna med upphängda korsetter m.m. Det var djärvt på den tiden. Lagret såldes snabbt ut.
Sven Ingvar Andersson, senare professor i landskapsarkitektur, hjälpte även sin moster när hon  anordnade mannekänguppvisning i Akademiska föreningens stora sal. Han var konferencier. Vid senare mannekänguppvisningar var Maj Fant konferencier på Grand och Elsa Jönssons dotter Eva i Lunds konsthall.
 

Ida Jönsson
Ida Jönssons vid Stortorget 1968. Foto: Hagblom foto.

När Elsa Jönsson tog över behöll hon syateljén men satsade mer på konfektion än på ateljésytt. I ateljén arbetade bl.a. Thea Welin som var en mycket duktig designer. Den konfektion Elsa Jönsson erbjöd var alltid av hög kvalitet. Flera gånger om året reste hon till Paris. Lundaborna kunde köpa kreationer, designade av de parisiska modehusen. Inköpspriset var högt. Elsa Jönssons goda kännedom om vad hennes kunder kunde tänkas köpa var en förutsättning för att det hela skulle gå i lås. Många firmor levererade till Ida Jönssons (Thorella, EWE modeller, Gibi, Hanro) men den man oftast förbinder med Ida Jönssons är Katja of Sweden (MMT). Elsa Jönsson hade ensamrätt i Lund.
 

Syateljén krympte men affären växte på alla håll och kanter och kom att sträcka sig längre och längre in på Kungsgatan. Katja of Sweden fick en egen Boutique. Hur stor affären än blev (20 anställda) gav man inte avkall på sin fantastiska service. Dottern Eva flög en gång fram och tillbaka till London för att hämta en balklänning till en kund.

Elsa Jönsson hade med sig hemifrån att man ska arbeta hårt själv och behandla sin personal väl.

De sista åren i sitt långa liv bodde Elsa Jönsson nöjd och belåten på Värpinge ålderdomshem. Hon hade all anledning att med stolthet se tillbaka på en lysande yrkeskarriär.

Text: Margareta Wickström

  Senast uppdaterad 27 juli, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 30 maj, 2021 av Ingrid André