logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

”Ingen ordentlig källare finnes i Lund, ingen publik öldrickning.”

   Lundabor berättar | Studentliv

Carl Fredrik Fallén (1764–1830) föddes i Kristinehamn. Sina studier i botanik, entomologi och ekonomi inledde han 1783 i Uppsala. Efter en period som informator fortsatte han 1787 sin utbildning vid Lunds universitet där han 1799 fick en tjänst som demonstrator i botanik för att så småningom bli professor i naturalhistoria och universitetets rektor. Hans stora intresse var dock musiken och tidvis gav han bland annat violinlektioner för att finansiera sina studier.

I sina ”Biografiska anteckningar” från 1829 jämför Fallén Lund med Uppsala, även om vi i utsnitten här nedan fokuserar på beskrivningen av Lund.

När Fallén kom till Lund hade staden ännu stora gemensamma fäladsmarker som stadens borgare fick använda som betesmark för sina djur. 1797 delades dock fäladsmarken upp i lotter, och varje tomtägare i staden fick brukningsrätten till en lott som även skulle följa med tomten i staden när den såldes.

Därefter går Fallén över till att beskriva Domkyrkan som då ännu var oberörd av Brunius och Zettervalls ombyggnader. Fallén var inte imponerad utan konstaterar att den aldrig ”kunna blifva så prydelig som Upsalas”. Han liknar den vid ett ” irreguliert Stenberg”. Kyrkan behöver ”ett bättre Orgelwärk, hvilket nu annars täflar med de sämsta i Riket. Och allt sådant för den rikaste Domkyrkan i Swerrige!!” Han har dock ”hört sägas” att ”denna stenmassa för Göthiska fornkännare [har] ett högt wärde”.

Domkyrkan 1755. Kopparstick av Gunnar Hyphoff efter en teckning av universitetets akademiritmästare Alexander Kastman.

Efter Domkyrkan går Fallén över till universitetets byggnader. Beskrivningen inleds med Academie Huset, det vill säga det nuvarande Lundagårdshuset som har ”åldrigt utseende, tjocka murar och föga stora fenster”. Som en flygel till det ligger det 1803 uppförda Consistoriihuset som äger ”ett yttre utseende af nyhet, som mycket är i contrast med det gamla Academie-Huset.” Huset som senare kom att kallas Kuggis revs 1897. Därefter fortsätter Fallén:

Den Botaniska trädgården motsvaras idag av Universitetsplatsen och delar av Orangeribyggnaden ingår numera i Palaestra et Odeum. Väster om Domkyrkan hade universitetet ett medeltida tegelhus med ”Chemiskt laboratorium, förwarings och föreläsningsrum” på bottenvåningen och på övervåningen ”Musicaliskt kapell Sal, Bokauctionskammare, och acad. Contor”. I nuvarande Liberiet fanns en fäktsal.

Orangeriet i botaniska trädgården. I det förhöjda mittpartiet fanns anatomisalen. Ritning av Jöns Mårtensson efter daguerreotyp tagen av fysikprofessor Adam Wilhelm Ekelund, troligen 1840.

I frontespisen på Orangeribyggnaden fanns en Antatomisal för obduktioner och i tornet på Lundagårdshuset ett observatorium. I ett spruthus strax nordväst om Domkyrkan förvarades den spruta som var universitetets bidrag till stadens brandförsvar. Därutöver var universitetets enda hus Academiens själabodar, ett litet fattighus som låg vid Stora Tomegatan.

Vid en jämförelse mellan universiteten i Uppsala och Lund finner Fallén att Uppsalas som varande det äldre är ”rikare, bättre bebyggd, och förlänt med flera inrättningar, som äga utan tvifvel en märkbar öfverlägsenhet. Större Bibliotek, större Botaniska anläggningar, större Natural Museum, och flera Lärare.” Han konstaterar dock att ”den till Botaniken hörande lefvande Samling wara numera lika så widsträckt i Lund som i Upsala, och lika så nyttig, om än den till sitt yttre skulle sakna det pracktfulla i Husbyggnader m. m.”

Fallèn bekriver också livsvillkoren för studenterna i Lund.

Till vänster framför Domkyrkans norra torn ligger det spruthus som universitetet låtit uppföra 1776. Bakom de tre småhusen framför Domkyrkan ligger det medeltida skolhuset. Det hade successvt tagits i anspråk av universitet och 1764 inrättades där ett kemiskt laboratorium. Kopparstick av Elias Martin 1782. Foto Nationalmuseum.

Fallén kommenterar också att man i Lund håller fast vid kravet på att man ska hälsa genom att lyfta på hatten.

(Kommentaren om Jubelfästbalen syftar på en sammanstötning mellan officerare och en del studenter. Kokard avser här märket i officerares uniformsmössor.)

Examen Rigorosum vid Lunds universitet 1791. Tecknat av akademiritmästare Martin David Roth.

För den som önskar läsa Falléns kommentarer om tidens lärare och professorer vid universitetet och deras lönevillkor finns hans Biografiska anteckningar att ladda ned från Kungliga biblioteket via eBooks on demand, eod.

I sina anteckningar diskuterar Fallén också om något av universiteten är förfördelad vid tjänstetillsättning. I det sammanhanget skriver han ”Jag kan dock högeligen försäkra, att jag i Lund alldrig hört ett sådant tadel om Upsala. — Det är således blott det rikt begåfvade Upsala, som afundas den yngre mindre bemedlade systern”.

Anteckningarna innehåller också en beskrivning av hur en doktorspromotion gick till och hur det ”kimmas” med klockorna för varje ”Honoratior, som går öfver Lundegård, upp i Consistoriirummet”. Kimmning innebar att man fick en kyrkklocka att ljuda genom att föra kläppen runt klockans kant.

Redigering: Otto Ryding

Läs mer:
Fallén, Carl Fredrik, Biografiska anteckningar/ utg. med en inledning av H Wijkmark. 1914.
Leide, Arvid, Akademiskt 1700-tal (Gamla Lunds årsbok) 1971. I boken finns ett längre utdrag av Fahléns minnesanteckningar där han beskriver olika akademiska examina och disputationer.

  Senast uppdaterad 18 augusti, 2024 av Ingrid André
  Publicerad 18 augusti, 2024 av Ingrid André