logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Grand Hotel – öppnade 1899

   Näringsställen

RK_grand

”Med koppartorn och kungabalkong, festsal med läktare och sidosalonger, vindlande korridorer, stånkande hissar och knarrande ekparkener…”. Så beskrev en person det nya Grand Hotel och reportern på Lunds Dagblad blev mäkta imponerad: Hotellet har två större och en mindre enskild matsal samt flera delvis mycket eleganta kaférum (äfven damkafé), biljardsal med 4 biljarder osv. Högre upp ligga en större och en mindre festsal i två våningars höjd samt tillhörande sällskapsrum. Det är själfklart, att hotellet är försedt med alla moderna inrättningar: man har till och med själfverkande dörriglar så att den resande kan, liggande i sin säng, efter behag öppna och rigla sin dörr”. Nog var det en elegant och monumental byggnad som 1899 öppnade vid Bantorget, med den underbara kombinationen av ”fasader i övedsklostersandsten och gul skrombergaförbländer, inspirerade av fransk slottsarkitektur från renässans”.

KONgrand2

Den första källarmästaren C A Larsson var en man med många idéer; bland annat inledde han en flerårig tradition med att varje 1:a maj låta hotellets nystartade orkester hälsa våren från mittbalkongen. De som trädde in genom den pampiga porten möttes länge av rockvaktmästarna Hagman och Persson (på Grand hade de titeln tamburmajorer, på andra ställen hade de fått heta rocksluskar) som kände varenda överrock i stan utan och innan. Efter att ha befriat sig från de yttre textilierna hade gästen mycket att välja på i Grands värld. Till höger fanns ett kafé som under en tid var ”orientaliskt brokigt” samt ett ”damkafé” med dagliga middagskonserter. Innanför kaféet, som senare revs för Reginabiografen, låg biljarderna i ’Fiskaresalen’. Gick man istället mot vänster och norr kom man in i själva hjärtat den eleganta Stora matsalen och på hörnet mot Klostergatan låg det intima Runda rummet, som mest var avsett för mindre sällskap. Därefter stötte man på Lilla matsalen och längst in den kända bakfickan Gambrinus. En våning upp låg en större och en mindre festsal med tillhörande sällskapsrum. Alla större fester, banketter och baler hölls i Stora salen. Hotellet som sådant hade från början omkring 60 rum med ett 80-tal bäddar.

De billigaste rummen på andra våningen kostade två kronor 1904-14 – tio år utan prishöjning…En första större renovering och ombyggnad ägde rum 1945, på 80-talet försvann Regina-biografen och Grand fick sin Piratensal. Grand har på senare år genomfört viktiga och varsamma renoveringar.

Läs mer om byggnaden

Text: Bengt Karlsson. Kaféer, Kondis & Krogar i Lund. Gamla Lunds årsskrift 1993.

  Senast uppdaterad 5 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 26 juli, 2019 av Rune Källén