logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Glömda bibliotek och bokskatter spåras på UB

   Bibliotek

GN_ub01

Universitetsbiblioteket har ända sedan det kom till 1671 köpt och fått boksamlingar och hela bibliotek. Böckerna har placerats efter författare och ämne och därmed spritts ut i det växande moderbiblioteket. Nu arbetar man med att spåra och återställa vissa samlingar.

Den första frukten av detta arbete är Johan Jacob von Döbelns bibliotek som kom till UB 1718. Resultatet ska presenteras både som bok och utställning den 16juni. vonDöheln var Lunds förste mcdicinprofessor och även verksam som brunnsläkare i Ramlösa.

– Hans bibliotek omfattade över 900 volymer. Det har varit ett stort och spännande arbete att spåra dem. Vi hade ingen föreställning om hur det såg ut. Det visade sig vara ett tidstypiskt bibliotek med vita ryggar i pergament och svinskinn, berättar Björn Dal.

GN_ub02

– Det finns ett antal bibliotek som vi nu ska försöka återställa. Vi har bland annat Roslins bibliotek som är ett av de tidigaste förvärven. Han var universitetets förste bibliotekarie. Vi har en del av Stobaeus bibliotek, ett kungligt bibliotek och flera andra.

Arbetet har lett till spännande upptäckter av glömda och okända bokskatter. En ytterst ovanlig samling består av italienska böcker bundna i enkla pappersband och alla i originalskick. De köptes av någon som 1663 besökte Venedig och storhandlade i boklådorna. Genom att återställa dessa olika bibliotek kan man få en bild av hur boksamlingar har byggts upp från 1600-talet fram till 1900-talet och man kan följa de trådar som namnteckningar och andra provenienser ger.

-Vi kommer förmodligen också att få omsorgen om Einar Hansons bibliotek från Fridhem. berättar Björn Dal. Eftersom professuren i bok- och bibliotekshistoria finansieras genom en donation av Einar Hansen så passar det ju bra att hans bibliotek finns tillgängligt för forskningen här.

Övre bilden: Böcker i svinskinn och pergament ur von Döbelns bibliotek, de senare är exempel på återanvända handskrifter.
Undre bilden: Björn Dal, kulturansvarig på UB

Text: Solveig Ståhl. Gamla Lund Nytt 2007:2

  Senast uppdaterad 28 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 23 december, 2010 av Rune Källén