Erik Satie´s Vexations –
16 pianister, 22 timmar, 840 gånger

Det är Kulturnatt 1987. Kl 8 på lördagsmorgonen börjar en pianokonsert på Palaestra et Odeum. Den slutar först kl 06.06 på söndagsmorgonen. Då har 16 pianister spelat tonsättaren Erik Saties pianoverk Vexations 840 gånger. Allt noggrant inräknat på en kulram sponsrad av leksaksföretaget Brio.
— Fantastiskt roligt hade vi, säger professorn emerita i musikvetenskap Boel Lindberg.
Det var hon tillsammans med Bengt Edlund och Marianne Jacobs som arrangerade denna maratonspelning över dryga 22 timmar.
— Alla var klädda i svart och rummet var upplyst med tända ljus i en kandelaber.
Att det blev just 840 gånger var ingen slump. Det var just så Erik Satie skrev sitt verk 1893. Det skulle framföras långsamt just 840 gånger. Det är inte många noter. De spelas på någon eller några minuter beroende på om man väljer omtag.
Pianoverket blev känt först efter Saties död 1925. 1963 arrangerade John Cage en första maratonspelning. Det har blivit många fler och I Lund blev det ett uppskattat inslag den tredje Kulturnatten. Publiken kom och gick under dagen och natten och fick betala ett öre per framträdande.
Varje pianist spelade en halvtimme åt gången och spelade då noterna cirka 15 gånger. När Olof Höjer slog i gonggongen var det dags att byta.
Tre personer fanns vid flygeln, den som skötte kulramen, pianisten och näste pianist som satt på en stol intill den som spelade.
— Bytet skedde genom att näste pianist gled över till pianostolen från vänster och tog över det ackord som just spelats i den förres vänsterhand, berättar Boel Lindberg.
På plats i kapellsalen fanns madrasser att vila på mellan sessionerna.
— En del hann att gå hem och äta mellan sina spelningar, säger Boel Lindberg.
En som spelade var kyrkomusikern och tonsättaren Johan-Magnus Sjöberg och han minns speciellt en dam i publiken.
— Hon satt och lyssnade nästan hela tiden. Jag tror det blev 18 timmar. Vi var ute och köpte mackor till henne.
Det var stämningsfullt i salen men ett störningsmoment minns Johan-Magnus Sjöberg.
— Plötsligt kom en vakt från ABAB inklampande och det var inte diskret.
— Vad pågår här?
— En konsert.
— Det har jag inte fått besked om.

Irritation är ungefär vad franska Vexations betyder. Erik Satie (1866-1925) hade nog inte ordningsvakter i tankarna, han var en rebell och en föregångare för minimalismen.
Men punktlig var han.
Dansken Mikkel Thrane Lassen skriver om Saties dygnsschema. Steg upp 7.18, lunch 12.11 och däremellan inspiration. Varje dag en promenad från en enkel förort in till Paris. Samma café, samma platser sju dagar i veckan.
Upprepning i hans anda bjöd 16 pianister denna Kulturnatt för 36 år sedan.
En återupprepning är Saties tema. Ja, varför inte.
Text: Ingrid Nathell
Det togs ett gruppfoto av de medverkande utanför Palaestra. Om någon läsare har detta i sin ägo, blir vi glada om hen hör av sig!
Läs mer
Erik Satie i Wikipedia (engelska)
Thrane Lassen, Mikkel, Hvad rager det os om I lytter?: nedslag i den musikalske avantgardes kulturhistorie. 2003.